ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έμεινε πίσω στο ράλι των αγορών το ευρώ

10:43 - 18 Απρ 2012 | Νομίσματα
Πιο επιφυλακτική η ανοδική αντίδραση του ευρώ σύμφωνα με την FXCM.

Εντυπωσιακή ήταν χθες η ανοδική αντίδραση στα assets που συνδέονται με το ρίσκο με τους επενδυτές να δράττονται της ευκαιρίας με επιθετικές αγορές μετοχών και την αμερικανική κεφαλαιαγορά να αποκομίζει σημαντικά κέρδη. Όπως αναμενόταν, τα commodity currencies σημείωσαν καλή απόδοση λόγω της ανανεωμένης αισιοδοξίας με το δολάριο Καναδά να ξεχωρίζει λαμβάνοντας ώθηση από τα ενθαρρυντικά σχόλια της Τράπεζας του Καναδά για την τοπική οικονομία. Εντωμεταξύ, το δολάριο Αυστραλίας κατάφερε να αγνοήσει τα απαισιόδοξα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της RBA με το AUD/USD να σκαρφαλώνει πάνω από το 1,0400. Η απουσία οικονομικών ανακοινώσεων πρώτης γραμμής και η ενίσχυση του ρίσκου μετά και την αναβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2012 στο 3,5% από το 3,3% από το ΔΝΤ βοήθησαν τους επενδυτές.

 

Παρ’ όλα αυτά είμαστε επιφυλακτικοί για αγορές σε αυτή την άνοδο και εκτιμούμε ότι οι αγορές είναι «κλειδωμένες» σε ένα ευμετάβλητο εύρος τιμών που θα οδηγήσει σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων. Αν και χθες υπήρξαν κάποιες ενθαρρυντικές δηλώσεις για την Ισπανία κι ενώ οι δημοπρασίες ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο, το ρίσκο εξακολουθεί να σχετίζεται με την Ευρωζώνη και να απειλεί το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον. Το ευρώ αντέδρασε αναλόγως και ήταν επιφυλακτικό στο να ακολουθήσει με τον ίδιο ρυθμό το ράλι των υπόλοιπων αγορών. Οι πιο σημαντικές δημοπρασίες είναι οι αυριανές στην Ισπανία και το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει την επενδυτική ψυχολογία.

 

Τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά με τις μέσες τιμές κατοικιών σε 70 μεγάλες πόλεις να σημειώνουν την πρώτη ετήσια πτώση εδώ και 2 χρόνια, ένδειξη ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Η επιτάχυνση της επιβράδυνσης στην Κίνα βρίσκεται στον ορίζοντα και θα αποτελέσει το τρίτο στάδιο της ύφεσης που ξεκίνησε το 2008. Αυτό θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στα commodity currencies και στις παγκόσμιες μετοχές προς όφελος του δολαρίου που θα ενισχύσει την ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο με την αμερικανική οικονομία να είναι η πρώτη οικονομία που μπήκε στην κρίση και η πρώτη που θα βγει από αυτή.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.