ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FXCM: Το δολάριο αναρριχήθηκε σε υψηλά 2ετίας μετά τα πρακτικά της FOMC

11:19 - 21 Φεβ 2013 | Νομίσματα
Διαπιστώσαμε μόνιμη στροφή στη διάθεση για ρίσκο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση;

Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε τρεις μήνες, ενώ ο δείκτης δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar (ticker = USDollar) σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα οκτώ μηνών σε νέα υψηλά 3ετίας. Με αυτούς τους δύο δείκτες να ακολουθούν για ακόμα μια φορά αντίθετη πορεία, είναι πιθανό οι κλασικές τάσεις ρίσκου να επανεμφανίζονται ως ο βασικός καταλύτης στις αγορές.

Αν και υπήρξε κάποια μεταβλητότητα χθες, η Fed φαίνεται ότι αποτέλεσε το συνεκτικό κρίκο στην εκδήλωση της διάθεσης για ρίσκο. Τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της FOMC επιβεβαίωσαν τους φόβους όσων στηρίζουν τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας – δηλαδή έστειλαν μια πρόωρη προειδοποίηση ότι η νομισματική χαλάρωση έχει φτάσει στο απόγειό της και ότι η Fed εξετάζει και είναι έτοιμη να αποσύρει τη στήριξη. Στη σχετική ανακοίνωση, οι απόψεις ήταν διχασμένες: κάποιοι αξιωματούχοι της FOMC πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη η μείωση του QE, πολλοί ανησυχούν για τους κινδύνους μεγαλύτερου QE και αρκετοί δήλωσαν ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια διαφοροποίηση ως προς την παλαιότερη στήριξη.

 

Ο χρυσός αγνοεί τις απειλές για το νομισματικό πόλεμο – «βουτιά» κάτω από τα $1.600

Ακούσαμε ότι η δέσμευση του προέδρου της Νότιας Κορέας να αναλάβει μέτρα ώστε να αντισταθμίσει την επιρροή της υποχώρησης του γεν στις εξαγωγές και ο διοικητής της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας, Wheeler, απειλεί να θέσει πλαφόν στο δολάριο Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, η περαιτέρω χειραγώγηση των ισοτιμιών δεν φαίνεται να ευνόησε την ελκυστικότητα του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας. Πριν η Fed αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να περιορίσει το QE, ο χρυσός είχε ήδη επιδοθεί σε ρευστοποιήσεις. Ας δούμε αν η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια μπορεί να βοηθήσει το μέταλλο να απομακρυνθεί από τα χαμηλά οκτώ μηνών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.