ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η υποβάθμιση της Βρετανίας πλήττει τα στερλίνα

11:25 - 25 Φεβ 2013 | Νομίσματα
Με σημαντικές απώλειες ξεκινά τη νέα εβδομάδα η στερλίνα στον απόηχο της υποβάθμισης της Βρετανίας την περασμένη Παρασκευή, η οποία πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα ο οίκος Moody's υποβάθμισε τη Βρετανία σε Aa1 από Aaa με σταθερές προοπτικές, δηλαδή κατά μια βαθμίδα χαμηλότερη υπό το επιχείρημα ότι η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη «αποτελεί αυξανόμενη πρόκληση στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλει κυβέρνηση». Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανία Osborne ανέφερε σε σχετικό άρθρο την Κυριακή ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους, το οποίο έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια και ότι πρέπει να καταπολεμηθεί. Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τα επιτόκια θα αυξηθούν, οι κατοικίες θα κατασχεθούν και η επιχειρηματικότητα θα συντριβεί.

Στην Κίνα, η πρώτη μέτρηση του δείκτη μεταποίησης PMI της HSBC σημείωσε απρόσμενη μείωση στις 50,4 μονάδες το Φεβρουάριο από τις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων για 52,2 μονάδες. Ως αποτέλεσμα το δολάριο Αυστραλίας δέχτηκε πιέσεις μετά την ανακοίνωση και διαπραγματεύεται κάτω από το 1,0300 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Το ευρώ, από την πλευρά του, παρουσιάζει μικρή ανάκαμψη εν αναμονή της δεύτερης ημέρας διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία.
Τέλος, όπως αναφέρει ο αναλυτής μας Ilya Spivak, το γεν βρέθηκε υπό ισχυρές πιέσεις κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών με πτώση άνω του 1,1% έναντι των βασικών νομισμάτων εν μέσω φημών ότι ο πρωθυπουργός Shinzo Abe θα προτείνει την υποψηφιότητα του προέδρου της Τράπεζας Ανάπτυξης, Haruhiko Kuroda, για τη ηνία της BoJ. Ο Kuroda θεωρείται απαισιόδοξος, κάτι που θα οδηγήσει σε επιθετική νομισματική πολιτική.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:24 - 25 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.