ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρώ: Σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων

17:45 - 05 Νοε 2013 | Νομίσματα
Το ευρώ υποχωρεί κοντά στα χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων έναντι του γεν, λόγω των προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δώσει σημάδια για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής σύντομα ή ακόμη και να μειώσει τα επιτοκία αυτή την εβδομάδα.

Μετά από τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν απότομη πτώση του πληθωρισμού, η αγορά θεωρεί πολύ πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη, ή τουλάχιστον να θέσει τις βάσεις για μια τέτοια κίνηση σύντομα.

 

Το ευρώ υποχωρεί 0,5% έναντι του γεν 132, 395, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Οκτωβρίου.  

 

Έναντι του δολαρίου, υποχωρεί 0,16% στο 1,3491 δολάρια, λίγο πάνω από το χαμηλό επτά εβδομάδων των 1,3442 δολαρίων που άγγιξε τη Δευτέρα.

 

Ο Βαλεντίν Μαρίνοβ, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Citi, επισημαίνει ότι την Πέμπτη αναμένεται να δούμε σημάδια περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων ή «μη συμβατικών μέτρων», γεγονός που δεν βοηθά το ευρώ.

 

Η αγορά ήταν για πάρα πολύ καιρό long στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου και με δεδομένη την αβεβαιότητα όσον αφορά την ΕΚΤ, οι short θέσεις έχουν αρχίσει και παίρνουν τον πρώτο λόγο, όπως  σημειώνει ο Πωλ Ρόμπσον, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην RBS.

 

Όπως προσθέτει, ένα σπάσιμο κάτω από το  1,3445 δολάρια, θα μπορούσε να είναι ένα «σύνθημα» για περαιτέρω απώλειες στο ευρώ έναντι του δολαρίου.

 

Ωστόσο, με την Fed να φαίνεται πιθανό να κρατηθεί μακριά από το tapering μέχρι το επόμενο έτος και να αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι περαιτέρω αποδυνάμωσης του ευρώ, είναι περιορισμένοι.

 

Σύμφωνα με τον Τεπέι Ίνο, αναλυτή της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, η πτώση του ευρώ θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια διορθωτική κίνηση μετά από την συσσώρευση των long θέσεων, και τίποτα παραπάνω.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.