ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόβοι στις αγορές παγκοσμίως από την υποτίμηση του γουάν

13:06 - 12 Αυγ 2015 | Νομίσματα
Φόβοι στις αγορές παγκοσμίως από την υποτίμηση του γουάν
Συνεχίζεται η "ελέυθερη πτώση" του κινεζικού γουάν, έπειτα από τη χθεσινή του υποτίμηση από τις αρχές της Κίνας, αγγίζοντας έτσι χαμηλό τετραμήνου, προκαλώντας φόβους για έναν παγκόσμιο συναλλαγματικό πόλεμο, αλλά και κατηγορίες ότι η χώρα στηρίζει τις εξαγωγές της με αθέμιτα μέσα.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, το γουάν έχει υποχωρήσει 3,5% στην Κίνα και περίπου 4,8% διεθνώς, ενώ μια μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργηθεί στις αγορές παγκοσμίως ότι η Κίνα ξεκινά μια μακρά υποτίμηση του νομίσματός της.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές ότι δεν ξεκινά μια σταθερή υποτίμησή του γουάν και χαρακτήρισε την υποτίμηση αυτή της ως μια εφάπαξ κίνηση με στόχο το γιουάν να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς.

«Κοιτάζοντας τη διεθνή και εγχώρια οικονομική κατάσταση, επί του παρόντος δεν υπάρχει βάση για διαρκή τάση υποτίμησης του γιουάν», ανέφερε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).

Το φθηνότερο γουάν θα βοηθήσει τις κινεζικές εξαγωγές καθιστώντας τις λιγότερο ακριβές στις ξένες αγορές.

Η υποχώρησή του ασκούσε πιέσεις σε άλλα ασιατικά νομίσματα, με τη ρουπία Ινδονησίας και το ρίνγκιτ Μαλαισίας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, ενώ τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας άγγιξαν χαμηλό εξαετίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 12 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.