ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας

15:21 - 14 Ιαν 2016 | Νομίσματα
Αμετάβλητα τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας
Με ψήφους 8 υπέρ και 1 κατά, οι policymakers της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισαν να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5%. Παράλληλα, αποφάσισαν ομόφωνα να διατηρηθεί στα 375 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα αγοράς παγίων.

Οι policymakers της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας εκτιμούν πως η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου θα επιβαρύνει τον βρετανικό πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, όμως σημειώνουν πως παραμένει ασαφές αν η επίπτωση θα έχει διάρκεια. 

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται ότι θα είναι λίγο βραδύτερη απ' όσο προβλέπονταν προηγουμένως. 

Ωστόσο, η πτώση των πετρελαϊκών τιμών μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. "Αν και οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου θα πιέσουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα... οι συνθήκες αυτές θα στηρίξουν με την πάροδο του χρόνου τις δαπάνες στο Ηνωμένη Βασίλειο και τους βασικούς εμπορικούς εταίρους του", αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Ο Ian McCaffergy διαφοροποίησε τη στάση του σε ότι αφορά τα επιτόκια, ψηφίζοντας υπέρ αύξησής τους στο 0,75%, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής δεν φαίνονται έτοιμα να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση. 

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας έρχεται μετά από τις μεγάλες απώλειες που σημείωσαν οι παγκόσμιες αγορές από τηνα ρχή του 2016, λόγω των νέων οικονομικών αναταράξεων στην Κίνα και τις αυξανόμενες ενδείξεις αδυναμίας της οικονομικής ανάκαμψης της Βρετανίας. 

η Τράπεζα της Αγγλίας, στα πρακτικά της, φαίνεται να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την αστάθεια στην αγορά, ενώ χαιρέτισε την ομαλή αντίδραση των αμερικανικών αγορών στην απόφαση της Fed να αυξήσει τα δικά της επιτόκια. 

Σημειώνεται πως οι επενδυτές περιμένουν τώρα πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να αυξάνει τα βρετανικά επιτόκια από το γ' τρίμηνο του 2016. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.