ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BoE: Πιθανή η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο

17:02 - 19 Ιαν 2016 | Νομίσματα
BoE: Πιθανή η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Marc Carney, άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι απίθανο να αυξήσουν τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα, επικαλούμενος τον ασθενέστερο από ό,τι αναμενόταν πληθωρισμό και μια επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο Carney δήλωσε ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ακόμη έτοιμη για αύξηση του κόστους δανεισμού, δεδομένων των πρόσφατων απογοητεύσεων για την ανάπτυξη και τις πενιχρές εγχώριες πιέσεις των τιμών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο μηδέν κατά τη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, που αποτελεί το ασθενέστερο ποσοστό από το 1959, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται τα ετήσια στοιχεία.

"Είναι ξεκάθαρο σε εμένα, από το περασμένο καλοκαίρι, ότι η πρόοδος είναι ανεπάρκης για να δικαιολογήσει την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ο κόσμος είναι ασθενέστερος και η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιβραδυνθεί", τόνισε ο Carney μιλώντας σε μαθητές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Πρόσθεσε πως η κεντρική τράπεζα τώρα αναμένει "ηπίως ασθενέστερο" πληθωρισμό για το 2016 σε σχέση με αυτό που ανέμενε πριν, σε μια ένδειξη ότι μια αύξηση των επιτοκίων φέτος είναι απίθανη.

Ο Carney στην ομιλία του δήλωσε πως οι πιέσεις στο κόστος ήταν ασθενέστερες στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι στις ΗΠΑ και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περισσότερο εκτεθειμένο στις παγκόσμιες τάσεις του πληθωρισμού. Επίσης δήλωσε πως η δημοσιονομική πολιτική θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου παρά στις ΗΠΑ στα επόμενα χρόνια, καθώς ο υπουργός Οικονομικών George Osborne σχεδιάζει να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας μέχρι το 2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.