ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Θα επανεξετάσουμε την στρατηγική μας τον Μάρτιο

17:05 - 21 Ιαν 2016 | Νομίσματα
Ντράγκι: Θα επανεξετάσουμε την στρατηγική μας τον Μάρτιο
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άνοιξε σήμερα τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός πιο κοντά στον στόχο του 2%. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης και του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί, δήλωσε στην συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η δυναμική του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν, καθιστώντας αναγκαία την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής στην συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Kαθώς ξεκινάμε την νέα χρονιά τα καθοδικά ρίσκα έχουν αυξηθεί ξανά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης τωναναδυόμενων αγορών, την μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και τα γεωπολιτικά ρίσκα. Ως εκ τούτου, θα είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να επανεξετάσουμε την νομισματική μας πολιτική στην επόμενη συνάντηση μας τον Μάρτιο όταν θα είναι διαθέσιμες οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις» ανέφερε ο κ. Ντράγκι. 

Αυτό μπορεί να σημαίνει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ή την αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψουν αργότερα το 2016, σημείωσε. «Δεδομένων των τιμών των συμβολαίων του αργού πετρελαίου το αναμενόμενα μονοπάτι του ετήσιου πληθωρισμού το 2016 είναι τώρα πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το outlook νωρίτερα τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψει αργότερα το 2016» τόνισε. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι το Δ.Σ. περιμένει "τα επιτόκια να μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο".

Σημείωσε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει "την ισχύ, προθυμία και αποφασιστικότητα να αναλάβει δράση" για την επίτευξη των στόχων.

"Δεν υπάρχουν όρια στο εύρος των εργαλείων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο πλαίσιο της αποστολής μας, ώστε να πετύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό", ανέφερε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:18 - 21 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.