ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P:Το Brexit θα κοστίσει στη στερλίνα το status αποθεματικού νομίσματος

10:50 - 26 Μαϊ 2016 | Νομίσματα
S&P:Το Brexit θα κοστίσει στη στερλίνα το status αποθεματικού νομίσματος
Μια έξοδος από την ΕΕ θα αποδυναμώσει τη βρετανική στερλίνα και θα θέσει σε κίνδυνο το status της ως αποθεματικό νόμισμα που χρησιμοποιείται στο παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με τον S&P Global Ratings.

Το βρετανικό νόμισμα χάνει έδαφος μόνο έναντι του δολαρίου και του ευρώ στις εκμεταλλεύσεις της κεντρικής τράπεζας, κάτι που έχει διασφαλίσει η μεγάλη οικονομία της χώρας, το αξιόπιστο νομικό της σύστημα και η χρήση της αγγλικής ως lingua franca. Ωστόσο μια ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα, ενδέχεται να εκθρονίσει τη στερλίνα και να απειλήσει ακόμη και την κορυφαία βαθμολόγηση ΑΑΑ της χώρας, τονίζει ο S&P.

 

«Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το status της στερλίνας ως αποθεματικό νόμισμα, αποτρέποντας την άμεση ξένη επένδυση και άλλες εισροές κεφαλαίων», έγραψε ο αναλυτής Frank Gill με έδρα το Λονδίνο.

 

«Τα κράτη που ελέγχουν ένα αποθεματικό νόμισμα επωφελούνται από εκτεταμένη εξωτερική και νομισματική ευελιξία, η οποία στηρίζει την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης», τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 26 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.