ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γυρνά» ανοδικά η στερλίνα

13:35 - 18 Οκτ 2016 | Νομίσματα
«Γυρνά» ανοδικά η στερλίνα
«Γύρισε» ανοδικά η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έπειτα από απώλειες δύο ημερών, λαμβάνοντας ώθηση από τα επίσημα βρετανικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη εδώ και δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,4% στο $1,2237, ενώ έναντι του ευρώ ενισχύεται κατά 0,3% στις 90,03 πέννες.

 

Οι αναλυτές προειδοποιούν

 

Η πτώση της στερλίνας δεν έχει ακόμα τελειώσει, προειδοποιούν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, με την Goldman Sachs σήμερα να επισημαίνει ότι αν και η στερλίνα τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει πιάσει πιάτο.

 

Μάλιστα, η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι το βρετανικό νόμισμα ακόμα «δεν είναι φθηνό» όπως υποστηρίζουν πολλοί.

 

Αν μην τι άλλο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, η στερλίνα είναι ακόμα υπερτιμημένη κατά 10% σε εμπορικά σταθμισμένη βάση.

 

Χρησιμοποιώντας διάφορα μοντέλα, τα οποία προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσο χαμηλά πρέπει να πέσει η στερλίνα για να μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο επίπεδο-στόχο, η τράπεζα υπολογίζει ότι το βρετανικό νόμισμα θα μπορούσε να πέσει περίπου 20%-40% σε σχέση με τα προ-Brexit επίπεδα».

 

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Nomura και η Morgan Stanley συνέστησαν short θέσεις για τη στερλίνα για πολύ καιρό ακόμη.

 

Η Nomura μάλιστα σημειώνει πως σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ράλι αυτό θα είναι βραχυπρόθεσμο και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για πωλήσεις σε καλύτερα επίπεδα, εκτός και αν υπάρξει πλήρης και κάθετη αλλαγή της στάσης των πολιτικών από την τρέχουσα στάση του σκληρού Brexit.

 

H Morgan Stanley αλλάζει τις εκτιμήσεις της για την στερλίνα, τονίζοντας ότι το βρετανικό νόμισμα θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα για πολύ διάστημα ακόμα. Όπως επισημαίνει αναμένει περαιτέρω σημαντική αδυναμία στα επόμενα τρίμηνα και ελάχιστη ανάκαμψη το 2017.

 

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι short θέσεις στη στερλίνα δεν διαμορφώνονται ακόμα σε υπερβολικά επίπεδα και το νόμισμα έχει πολύ περιθώριο βουτιάς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.