ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο νόμισμα θα εισάγει η Ζιμπάμπουε

18:22 - 28 Νοε 2016 | Νομίσματα
Νέο νόμισμα θα εισάγει η Ζιμπάμπουε
Νέο νόμισμα θα εισάγει η Ζιμπάμπουε, προκειμένου να τονώσει την ρευστότητα στην οικονομία.

Η χώρα της Αφρικής δεν διαθέτει δικό της νόμισμα και επιτρέπει την χρήση ενός καλαθιού ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ευρώ, του νοτιοαφρικάνικου ραντ και της λίρας.

 

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι το νέο νόμισμα θα περιορίσει τις τεράστιες ελλείψεις σε ρευστό, που έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις καταβολής μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και ορισμένους υπαλλήλους ιδιωτικών εταιριών.

 

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η κίνηση μπορεί να ενθαρρύνει το ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος, όπως συνέβη και το 2008.

 

Η ισοτιμία του νέου νομίσματος θα είναι στο 1:1 με το αμερικάνικο δολάριο.

 

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ανακοίνωσαν το ζήτημα και ανέφεραν ότι η «η πλειοψηφία των ανθρώπων» είναι αισιόδοξοι πως θα «επιλυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη ρευστού».

 

Αλλά όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι πολίτες της Ζιμπάμπουε έχουν κατέβει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το νέο νόμισμα, φοβούμενοι μια επιστροφή του αχαλίνωτου πληθωρισμού στο τέλος του 2008. Η χώρα κατήργησε το δολάριο Ζιμπάμπουε το Φεβρουάριο του 2009 και έγινε η πρώτη οικονομία στον κόσμο που χρησιμοποιεί διαφορετικά νομίσματα.

 

«Ο κόσμος το αποκαλεί νόμισμα ζόμπι, γιατί αναστήθηκε από το θάνατο του δολαρίου Ζιμπάμπουε» δήλωσε στο Bloomberg οδηγός ταξί. «Θα το χρησιμοποιήσουμε για να πληρώσουμε πρόστιμα και να λαδώσουμε την αστυνομία» πρόσθεσε.

 

Η κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει τις αναλήψεις του νέου νομίσματος στα 50 δολάρια την ημέρα και στα 150 δολάρια την εβδομάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.