ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: Short στο ευρώ, come back από δολάριο

15:06 - 03 Μαρ 2017 | Νομίσματα
BofA: Short στο ευρώ, come back από δολάριο
Το δολάριο ΗΠΑ επιστρέφει, όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch σε νέα της έκθεση. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, όπως τονίζει, οι επενδυτές είχαν παραιτηθεί από το αμερικάνικο νόμισμα, δεδομένης της έλλειψης ενός καταλύτη. Ανέμεναν ότι Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο και ότι τα φορολογικά κίνητρα των ΗΠΑ θα καθυστερήσουν ή θα αποδυναμωθούν σημαντικά.

Τα πολύ ισχυρά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται ανέβασαν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων στην συνεδρίαση του Μαρτίου, αν και τα αντιφατικά μηνύματα από την Fed προβλημάτιζαν. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα η Fed αποφάσισε τελικά να δώσει ισχυρό σήμα ότι μία νέα αύξηση των επιτοκίων είναι προ των πυλών και μάλιστα τον Μάρτιο.

 

Η ομιλία του Trump στο Κογκρέσο μπορεί να συνέβαλε επίσης, αν και όχι άμεσα στην ενίσχυση του δολαρίου, αλλά έμμεσα, κάνοντας τη Fed να ανησυχεί λιγότερο για την πολιτική αβεβαιότητα. Το ευρώ βρήκε κάποια υποστήριξη από τους επενδυτές αφαιρώντας μέρος των ανησυχιών γύρο από τις γαλλικές εκλογές καθώς ο Μακρόν ανακοίνωσε ένα "λογικό" οικονομικό σχέδιο, σύμφωνα με το Capital. 


Το δολάριο αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω ράλι, όπως τονίζει η BofA. Oι τοποθετήσεις και οι αποτιμήσεις, δεν είναι "τεντωμένες" και το αμερικάνικο νόμισμα θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη υψηλότερα και μετά την αύξηση των επιτοκίων του Μαρτίου. Η αβεβαιότητα γύρω από τις γαλλικές εκλογές αναμένεται να αυξηθεί όσο πλησιάζει η ημέρα της κάλπης, καθώς και μεταξύ των δύο εκλογικών γύρων, χτυπώντας έτσι το ευρώ και ενισχύοντας περαιτέρω το δολάριο. Επιπλέον, στους προσεχείς μήνες μπορεί να υπάρξει και πρόοδος όσον αφορά την φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, ενώ ο Trump θα μπορούσε να αρχίσει να εξετάζει την αλλαγή μελών της Fed με πιο επιθετικά.

 

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και στους επόμενους 2-3 μήνες, η BofA συστήνει short θέσεις στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πολύ μικρή πιθανότητα νίκης της Le Pen αν ωστόσο εκλεγεί οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν τους κινδύνους διάλυσης της Ευρωζώνης. Αν και αυτή η εβδομάδα ήταν καλή για τον Macron, ωστόσο η εκστρατεία έχει μόλις αρχίσει και οι αγορές θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο ανήσυχες όσο πλησιάζει ο πρώτος γύρος. Η Le Pen μπορεί να είναι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο, αλλά η διαφορά είναι μικρότερη σήμερα από ό, τι πριν από ένα μήνα και το μερίδιο των αναποφάσιστων παραμένει μεγάλο, συνεχίζει το ρεπορτάζ. 

 

Όπως τονίζει η BofA, οι προοπτικές του δολαρίου είναι πιο αβέβαιες μακροπρόθεσμα, και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το ευρώ θα ανακάμψει εάν η Le Pen χάσει και στη συνέχεια να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το tapering του QE μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα ο Trump μπορεί να κινηθεί ενάντια σε ένα ισχυρό δολάριο και μπορεί τελικά να στραφεί περισσότερο στον προστατευτισμό. Η επιλογή του για την αντικατάσταση Yellen μπορεί και να οδηγήσει σε κάποιο πρόσωπο που προτιμά ένα πιο αδύναμο δολάριο.

 

Η BofA επίσης ανησυχεί για τις "τεντωμένες" αποτιμήσεις των μετοχών και για μια πιθανή διόρθωση, που θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις προοπτικές του δολαρίου, ιδιαίτερα έναντι του γεν, αργότερα μέσα στο έτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.