ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλά 15 ετών το ευρώ αν κερδίσει η Λεπέν

09:35 - 28 Μαρ 2017 | Νομίσματα
Σε χαμηλά 15 ετών το ευρώ αν κερδίσει η Λεπέν
Σε 15ετή χαμηλά αναμένεται να βυθιστεί το ευρώ σε περίπτωση που η Μαρίν Λεπέν αναλάβει τη γαλλική προεδρία.

Όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, η άμεση αντίδραση του κοινού νομίσματος θα είναι παρόμοια με της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.

 

Το ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποχωρήσει στο ένα δολάριο ή και χαμηλότερα, μία μέρα μετά την νίκη της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με 23 από τους 38 οικονομολόγους που συμβουλεύθηκε το Bloomberg. Πέντε από αυτούς αναμένουν πτώση κάτω των 95 αμερικανικών cents.

 

Η μείωση στην ισοτιμία για πρώτη φορά από το 2002, θα αντανακλούσε πτώση άνω του 7% από τα τρέχοντα επίπεδα περίπου στο 1,08 δολάριο, ενώ μια υποχώρηση κάτω των 95 cents θα αντανακλούσε υποχώρηση περίπου 12%.

 

Μια τέτοια κίνηση θα θύμιζε την αντίδραση που είχε η στερλίνα μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit, ενώ θα ενίσχυε μια τάση που έχει προκύψει τελευταία, σύμφωνα με την οποία τα νομίσματα δέχονται το πλήγμα από την πολιτική αναταραχή.

 

«Η αντίδραση της αγοράς θα ήταν πολύ αρνητική, εφόσον οι κίνδυνοι για μετατροπή του νομίσματος έχουν αποκρυσταλλωθεί στην αγορά, μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό», εξήγησε ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος στην Banque Pictet & Cie στη Γενεύη.

 

Μια νίκη της Μαρίν Λεπέν, πάντως, δείχνει απίθανη, με τους οικονομολόγους που ερωτήθηκαν να δίνουν πιθανότητα 61% στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 20% στην ακροδεξιά πολιτικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.