ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισλανδία: Ανακτά τις απώλειες η κορώνα από την άρση των capital controls

19:31 - 15 Μαϊ 2017 | Νομίσματα
Ισλανδία: Ανακτά τις απώλειες η κορώνα από την άρση των capital controls
Δύο μήνες πάνε αφότου έγινε η άρση των capital controls στην Ισλανδία, ενώ το ισλανδικό νόμισμα έχει ανακτήσει όλες τις απώλειες.

Η κορώνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 113,1 έναντι του ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαρτίου, την εβδομάδα πριν την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κίνηση αναμενόταν να χαλαρώσει τις ανοδικές πιέσεις στην κορώνα, η οποία τους προηγούμενους 12 μήνες είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των ανεπτυγμένων κρατών.

 

Αμέσως μετά την άρση των ελέγχων, η κορώνα πραγματοποίησε την μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, υποχωρώντας πάνω από 6%. Έκτοτε, το νόμισμα έχει «μαζέψει» όλες τις απώλειες.

 

Παρόλο που η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων απελευθέρωσε ισλανδικά κεφάλαια, δίνοντας την ευκαιρία επενδύσεων στο εξωτερικό, έχει καταστήσει τα ισλανδικά στοιχεία ενεργητικού και πιο ελκυστικά στα κεφάλαια του εξωτερικού που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα. Η Goldman Sachs εξαγόρασε μαζί με τρία hedge funds περίπου το 30% της ισλανδικής τράπεζας Arion Bank.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.