ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πέφτει» το ευρώ λόγω Ελλάδας, Ιταλίας και Ντράγκι

13:02 - 30 Μαϊ 2017 | Νομίσματα
«Πέφτει» το ευρώ λόγω Ελλάδας, Ιταλίας και Ντράγκι
Απώλειες καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου και σήμερα, παρά τη μακρά περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό νόμισμα βρισκόταν σε θέση ισχύος έναντι του αμερικανικού, λόγω των πολιτικών ανησυχιών στην Ουάσινγκτον. Τώρα είναι η σειρά του ευρώ να πληγεί από την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, η οποία εστιάζεται κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Με την ελληνική αξιολόγηση να βρίσκεται «στον αέρα» εν αναμονή εξελίξεων για τη ρύθμιση του χρέους και με το δίπολο ΔΝΤ-Βερολίνο να μην φαίνεται διατεθειμμένο να καταλήξει σε συμφωνία, η αβεβαιότητα σχετικά με τη χώρα μας αυξάνεται. Τη χαριστική βολή έδωσε η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία επανέφερε σήμερα θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας, μεταδίδοντας ότι η Αθήνα μπορεί να επιλέξει να μην λάβει την επόμενη δόση, εάν οι πιστωτές δεν συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Επιβαρυντικές του κλίματος είναι και οι πολιτικές ανησυχίες στην Ιταλία, όπου οι αναφορές για σύγκλιση των κομμάτων σε έναν αναλογικό εκλογικό νόμο ενισχύουν τις προβλέψεις για πρόωρες εκλογές στη χώρα. Το Σαββατοκύριακο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε πως οι εκλογές στη χώρα πρέπει να γίνουν κατά την ίδια περίοδο με εκείνες στη Γερμανία, ήτοι τον Σεπτέμβριο του 2017.

 

Στο βάθος βέβαια βρίσκεται η ανησυχία να νικήσει το κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει αυξηθεί.

 

Εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος, καθόλου βοηθητικές δεν ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,13%, έναντι του δολαρίου, ύστερα μάλιστα από το το υψηλό 6,5 μηνών που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.