ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα-Πτώση 2,6% έναντι του δολαρίου

14:57 - 29 Αυγ 2018 | Νομίσματα
Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα-Πτώση 2,6% έναντι του δολαρίου
Διευρύνεται την Τετάρτη η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας, καθώς η κίνηση της κεντρικής τράπεζας για τα ημερήσια όρια δανεισμού δεν κατάφερε να τονώσει το επενδυτικό κλίμα, ενώ το κλίμα συνεχίζει να επιβαρύνεται από την υποβάθμιση 20 τουρκικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην οποία προχώρησε την Τρίτη ο οίκος Moody’s.

Συγκεκριμένα, η λίρα κινείται κατά 2,6% χαμηλότερα, στις 6,4371 έναντι του δολαρίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους έχει χάσει το 40% της αξίας της, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι αγορές παγκοσμίως περιμένουν να δουν την εξέλιξη της διαμάχης Τουρκίας-ΗΠΑ για την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, στον απόηχο μάλιστα της προειδοποίησης του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Berat Albayrak, ότι οι αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις εναντίον της χώρας του, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει το όριο δανεισμού των τραπεζών για τις ημερήσιες συναλλαγές, σε σχέση με το επίπεδο που ίσχυε πριν από τις 13 Αυγούστου, όταν δήλωσε ότι θα παράσχει όση ρευστότητα χρειαστούν οι τράπεζες.

 

«Υπό το πρίσμα των πρόσφατων αποτιμήσεων, η κεντρική τράπεζα (CBRT) αποφάσισε ότι –με ισχύ από τις 29 Αυγούστου 2018- το όριο δανεισμού των τραπεζών για τις ημερήσιες συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά χρήματος εντός της CBRT, θα είναι το διπλάσιο σε σχέση με το όριο που ίσχυε πριν από τις 13 Αυγούστου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

 

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας θα συνεχίσει να αποσταθεροποιείται και βλέπουν το νόμισμα ακόμα χαμηλότερα και τον πληθωρισμό υψηλότερα, ενώ, όπως μετέδιδε και χτες το reporter.gr, η ανησυχία των αναλυτών στρέφεται κυρίως στις τράπεζες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Moody's προχώρησε χτες σε υποβάθμιση 20 τραπεζών της Τουρκίας.

 

«Οι υποβαθμίσεις αντανακλούν κυρίως μία σημαντική αύξηση του κινδύνου ενός πτωτικού σεναρίου, όπου μία περαιτέρω αρνητική μεταβολή του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών από πηγές πέραν των καταθέσεων», ανέφερε ο Moody’s στην ανακοίνωσή του. Ο οίκος μείωσε τις «αυτόνομες βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις» 14 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και άλλων τεσσάρων τραπεζών κατά δύο βαθμίδες. Υποβάθμισε, επίσης, τις «εταιρικές οικογενειακές αξιολογήσεις» δύο χρηματοπιστωτικών εταιρειών κατά μία βαθμίδα.

 

Επί σειρά ετών, τουρκικές εταιρείες δανείζονταν σε ευρώ και δολάρια για να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια, αλλά αυτό άφησε εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις σε σημαντικό κίνδυνο από τις νομισματικές ισοτιμίες. Στους επόμενους 12 μήνες, πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα και κοινοπρακτικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, αξίας περίπου 77 δισ. δολαρίων, σημείωσε ο Moody’s. Οι τουρκικές τράπεζες κατέχουν ρευστά στοιχεία ενεργητικού σε ξένο νόμισμα αξίας περίπου 48 δισ. δολαρίων και έχουν περίπου 57 δισ. δολάρια σε υποχρεωτικά διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα, ανέφερε ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δεν θα είναι πλήρως διαθέσιμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.