ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομισματικό ντόμινο στις αναδυόμενες- «Βουλιάζουν» τουρκική λίρα και πέσο

13:05 - 30 Αυγ 2018 | Νομίσματα
Νομισματικό ντόμινο στις αναδυόμενες- «Βουλιάζουν» τουρκική λίρα και πέσο
Σκηνικό πολέμου διαμορφώνεται την Πέμπτη στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με την τουρκική λίρα να «κατρακυλά» και να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αναδυόμενες. Ο μεγάλος χαμένος είναι το πέσο Αργεντινής, το οποίο «βυθίστηκε» περισσότερο από 7% και έκλεισε την Τετάρτη σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής παρενέβη προσπαθώντας να σταθεροποιήσει το πέσο, αλλά το νόμισμα έκλεισε στα 34,10 πέσο έναντι ενός δολαρίου, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι να ζητήσει από το ΔΝΤ να επιταχύνει την εκταμίευση κεφαλαίων από την πιστωτική γραμμή 50 δισ. δολαρίων για να κατευνάσει τον πανικό στον επενδυτικό κόσμο.

 

Το αργεντίνικο νόμισμα καταγράφει απώλειες πάνω από 40% από την αρχή του έτους.

 

«Το εξωτερικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την περίοδο που συμφωνήθηκε το πρόγραμμα, επομένως, μπορεί να χρειάζεται περισσότερο προσπάθεια ως αντάλλαγμα για τον επαναπροσδιορισμό αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο Stuart Culverhouse, επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix Capital, μιλώντας στο Reuters.

 

«Ενώ αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί θετικό, αποδεικνύει πόσο εύθραυστη και εκτεθειμένη παραμένει η Αργεντινή μόλις δύο μήνες μετά από τη συμφωνία της με το ΔΝΤ», υποστηρίζει ο ίδιος.

 

Ο Pitr Matys της Rabobank, μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο, πρόσθεσε ότι η συνεχής πτώση του πέσο παρά το πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποδεικνύει πόσο δύσκολο ήταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, άπαξ και χαθεί. «Είναι ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι για την Τουρκία».

 

«Βουλιάζει» η τουρκική λίρα

 

Το βλέμμα των επενδυτών βέβαια παραμένει στραμμένο στην τουρκική λίρα, η οποία «χάνει» σήμερα κατά 2,5%, ενώ ήδη μετρά απώλειες 9% αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τους Financial Times.

 

Η νέα πτώση σήμερα οδηγεί την ισοτιμία στις 6,6333 λίρες ανά δολάριο, με την πτώση του Αυγούστου να αποτελεί τη μεγαλύτερη για το νόμισμα της Τουρκίας, από την οικονομική κρίση του 2001, σύμφωνα με τα δεδομένα του Reuters. Η πτώση του Αυγούστου είναι η μεγαλύτερη για το νόμισμα της Τουρκίας, από την οικονομική κρίση του 2001, σύμφωνα με τα δεδομένα του Reuters.

 

Ο Matys τονίζει ότι η Τουρκία δεν είχε ανακοινώσει κανένα νέο μέτρο για να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αν μη τι άλλο, τα πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι αισιόδοξοι πως τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, θα αποδειχθούν επαρκή, κάτι που δεν συμβαίνει», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν ακόμη να δουν μία κατάλληλη αύξηση των επιτοκίων και πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

 

Οι προειδοποιήσεις του Moody's την Τρίτη για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά και η πτώση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης σε χαμηλά εννέα ετών ασκούν ισχυρές πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση 20 τραπεζών της Τουρκίας. «Οι υποβαθμίσεις αντανακλούν κυρίως μία σημαντική αύξηση του κινδύνου ενός πτωτικού σεναρίου, όπου μία περαιτέρω αρνητική μεταβολή του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών από πηγές πέραν των καταθέσεων», αναφέρει ο οίκος.

 

Τη χαριστική βολή έδωσε στη συνέχεια η JP Morgan, η οποία σε έκθεσή της προειδοποίησε για πιθανή απότομη συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει έως τον Ιούλιο του 2019 εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ!

 

Το μεγαλύτερο τμήμα των χρεογράφων που ωριμάζουν –περί τα 146 δισ. δολάρια- κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τις τράπεζες. Για την αποπληρωμή ή την επιμήκυνση του χρέους η τουρκική κυβέρνηση χρειάζεται 4,3 δισ. δολάρια, ενώ για το υπόλοιπο ποσό είναι υπόχρεες επιχειρήσεις του τουρκικού δημοσίου τομέα, σύμφωνα με την έκθεση της JPM.

 

«Οι ανάγκες χρηματοδότησης στους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική», υπογραμμίζεται στην ανάλυσή της η JPMorgan.

 

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους η τουκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της και έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για χρεοκοπίες τουρκικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα προβληματίζει τις ξένες επιχειρήσεις που έχουν έκθεση στη χώρα.

 

Στη δίνη και το νοτιοαφρικανικό ραντ και η ινδική ρουπία

 

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας και του πέσο συμπαρασύει και το νοτιοαφρικανικό νόμισμα ραντ, το οποίο υποχώρησε 1,6%, ενώ στην Ασία η ινδική ρουπία υποχώρησε 0,3% σε ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό και η ινδονησιακή ρουπία διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών ετών.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 13:42 - 30 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.