ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε άγνωστα νερά η τουρκική λίρα, καταρρέει σε ιστορικά χαμηλά

12:25 - 19 Αυγ 2020 | Νομίσματα
Σε άγνωστα νερά η τουρκική λίρα, καταρρέει σε ιστορικά χαμηλά
Συνεχίζει την πτωτική πορεία της η τούρκικη λίρα, προοιωνίζοντας νέες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος και νέα μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Τόσο απέναντι στο ευρώ όσο και απέναντι στο δολάριο, η τουρκική λίρα αυτές τις ημέρες καταγράφει ιστορικά χαμηλά, αντικατοπτρίζοντας την δεινή θέση στην οποία έχει έρθει η χώρα από την αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική αλλά και τις επιπτώσεις την πανδημίας του κορονοϊού.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας μειώνονται, με γοργούς ρυθμούς και σαφώς ταχύτερα από τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες που έχουν ήδη μειώσει τα δικά τους. Η μείωσή αντανακλά τις συστηματικές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος που έχουν στόχο τη στήριξη της τουρκικής λίρας.

Η Deutsche Welle παρομοιάζει την κατάσταση σαν αυτή μίας συνεχούς αιμορραγίας όπου η κεντρική τράπεζα ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για να την σταματήσει χωρίς όμως επιτυχία και με τα αποθέματα της σε "φιάλες" να εξαντλούνται. Το χειρότερο είναι ότι στην προσπάθεια να κρατήσει τη λίρα ζωντανή, κατέφυγε σε δανεισμό από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας με αποτέλεσμα να χρωστάει στο τραπεζικό σύστημα της χώρας περισσότερα δολάρια από όσα έχει στα ταμεία της.

Αναλυτικά οι διεθνείς ισοτιμίες διαμορφώνονται ως εξής:

Το ευρώ κερδίζει 0,18% έναντι του δολαρίου στα 1,1950 δολάρια, ενώ άνοδο 0,08% εμφανίζει έναντι της στερλίνας με την τιμή στις 0,9015 στερλίνες. Σε σχέση με την τουρκική λίρα, το ευρώ ενισχύεται 0,19% στις 8,80 λίρες, ενώ αναφορικά με το ρούβλι, το ευρωπαϊκό νόμισμα καταγράφει κέρδη 0,30% στα 87,55 ρούβλια.

Η στερλίνα ενισχύεται 0,11% έναντι του δολαρίου στα 1,3248 δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί επίσης έναντι του ιαπωνικού γιεν κατά 0,06% στα 105,36 γιεν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.