ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

15:25 - 07 Σεπ 2020 | Νομίσματα
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας η τουρκική λίρα, με τη βουτιά να ανεβάζει ρυθμό, ιδίως από το άνοιγμα των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος στην Τουρκία, με τους πολίτες να κάνουν κυριολεκτικά ουρές σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος και χρυσοχοεία για να μετατρέψουν το υποτιμημένο νόμισμα.

Ειδικότερα, η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στις 7,4620 λίρες, ενώ μάλιστα οι αμερικανικές αγορές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας. Σε σχέση με το ευρώ η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 0,22% στις 8,8151 λίρες Τουρκίας.

Σε δεινή θέση η τουρκική οικονομία

Σύμφωνα με τη γερμανική Handelblatt, «οι κρατικές τράπεζες έδωσαν φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα υποστήριξε τη λίρα ρίχνοντας δεκάδες δις δολάρια σε ξένο νόμισμα στην αγορά. Ταυτόχρονα, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Ουσάλ απέφυγε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο. 

Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί τώρα να αποσύρει χρήματα από την αγορά χωρίς να επηρεάσει το βασικό επιτόκιο. Οι εμπορικές τράπεζες θα έχουν λιγότερη ρευστότητα στο μέλλον και οι απαιτήσεις για νέα προσωπικά δάνεια έχουν αυξηθεί. Ο αναλυτής της Goldman Sachs Mουράτ Ονούρ πιστεύει ότι η αδύναμη λίρα θα είναι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο.»

Επιπλέον, σε μελέτη που δημοσίευσε το ΔΝΤ, τα συμπεράσματα της ανάλυσης υπενθυμίζουν την εύθραυστη φύση της τουρκικής οικονομίας, αυξάνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και επιταχύνουν τη έξοδο των διεθνών κεφαλαίων από την Τουρκία.

Η τάση αυτή φάνηκε και στις επίσημες ανακοινώσεις για το εμπορικό έλλειμμα του Αυγούστου το οποίο ήταν τριπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρισι καθώς οι Τούρκοι προέβησαν σε αγορές ρεκόρ χρυσού.

Σημειώνεται πως οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκαν οριακά κατά 0,01% στο 11,77% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την αρμόδια Στατιστική Αρχή της χώρας.

Ενισχύεται το δολάριο

Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική αγορά παραμένει κλειστή λόγω αργίας, το δολάριο κινείται ανοδικά, καταγράφοντας ενίσχυση έναντι του ευρώ κατά 0,11% στα 1,1824 δολάρια ανά ευρώ. Σε σχέση με τη στερλίνα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,91% στα 1,3161 δολάρια. 

Ανοδικά κινείται το ευρώ σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα. Πέρα από την ενίσχυση του απέναντι στη λίρα Τουρκίας, το ευρώ κερδίζει 0,80% έναντι της στερλίνας στις 0,8982 στερλίνες, αλλά και 0,67% σε σχέση με το ρούβλι, με την ισοτιμία στα 89,84 ρούβλια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.