ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασικοί όροι που πρέπει να ξέρεις πριν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα

19:46 - 12 Δεκ 2021 | Νομίσματα
Βασικοί όροι που πρέπει να ξέρεις πριν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα
Τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει πλέον τόσο γνωστά, που όλοι πλέον έχουν ακούσει κάτι γι’ αυτά. Ενώ κυκλοφόρησαν το 2009, άρχισαν να γίνονται ευρέως γνωστά και να ακούγονται περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια.

Επειδή τα κρυπτονομίσματα είναι ένα καινούργιο θέμα για τους περισσότερους, πολλοί δεν ξέρουν πως δουλεύουν και τί σημαίνει ο κάθε όρος που ακούνε. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι σημαίνει ο κάθε όρος πριν αρχίσεις να επενδύεις ή να εξορύσσεις κρυπτονομίσματα. Αν ξέρεις τι ακριβώς είναι ο κάθε όρος, τότε θα προστατευτείς καλύτερα από απάτες και σκαμ.

Ακολουθούν έξι βασικοί όροι της κρυπτο-αγοράς που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται:

  1. Blockchain

Κάθε συναλλαγή κρυπτονομισμάτων περνά από μία αυστηρή διαδικασία. Μετά επαληθεύεται και καταχωρείται σε ένα εικονικό λογιστικό βιβλίο το οποίο ονομάζεται blockchain.

Κάθε φορά που κάποιος αγοράζει ή πουλάει κάτι χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, καταχωρείται αυτόματα στο εικονικό λογιστικό βιβλίο.

Σκέψου το blockchain ως μία σειρά από κούτες σε μία αποθήκη. Όταν γίνεται μία συναλλαγή κρυπτονομισμάτων, προστίθεται μία ακόμη κούτα.

Τα blockchain είναι αποκεντρωμένα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αποθηκευμένα σε ένα μόνο μηχάνημα ή σε ένα μόνο δίκτυο. Τα blockchain υπάρχουν σε κομπιούτερ και είναι εξαπλωμένα παγκοσμίως καθώς είναι προσβάσιμα από το ίντερνετ.

  1. Fiat

Στα κρυπτονομίσματα, ο όρος fiat, ή αλλιώς στα ελληνικά «παραστατικό χρήμα», σημαίνει εικονικά χρήματα. Τα κρυπτονομίσματα δεν υποστηρίζονται αυτή την στιγμή από κυβερνήσεις ή από κάποια προδιαγραφή που εφαρμόζεται στα παραδοσιακά χρήματα.

Το κάθε νόμισμα συμβολίζει το ποσό που ανήκει στον κάτοχο. Η αξία του κάθε νομίσματος εξαρτάται από την αξία της αγοράς.

  1. Altcoin

Κάθε ψηφιακό νόμισμα που δεν είναι bitcoin λέγεται altcoin. Αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες κρυπτονομίσματα, ενώ προστίθενται συνέχεια και άλλα.

Τα πέντε κρυπτονομίσματα με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση είναι το bitcoin, το Ethereum, το Binance Coin, το Tether και το Solana.

  1. Exchange

Για να αγοράσεις κρυπτονομίσματα, πρέπει να ξεκινήσεις με μία υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι γνωστή ως exchange. Μπορείς να σκεφτείς ότι το exchange είναι ένας ενδιάμεσος όπου μία διαδικτυακή υπηρεσία σου επιτρέπει να ανταλλάξεις τα παραστατικά σου χρήματα με κρυπτονομίσματα, ή το αντίστροφο.

Αν είσαι οικείος με τις παραδοσιακές επενδύσεις, μία τέτοια υπηρεσία είναι σαν μία χρηματιστηριακή εταιρεία. Μπορείς να καταθέσεις χρήματα μέσω μίας τραπεζικής μεταφοράς, αποστολής, χρεωστικής κάρτας ή κάποιον άλλο τρόπο κατάθεσης χρημάτων. Για τις περισσότερες συναλλαγές πρέπει να πληρώσεις μία χρέωση.

  1. Χαρτοφυλάκιο

Το χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων είναι μία εφαρμογή, ή μία φυσική συσκευή αποθήκευσης που σου επιτρέπει να αποθηκεύεις τα ψηφιακά σου νομίσματα. Στα χαρτοφυλάκια μπορούν να διατηρηθούν πολλά διαφορετικά κρυπτονομίσματα, άρα δεν περιορίζεσαι μόνο σε bitcoin.

Είτε χρησιμοποιείς ένα φυσικό χαρτοφυλάκιο είτε μία εφαρμογή, είναι σημαντικό να ξέρεις ότι δεν είναι τα νομίσματα αποθηκευμένα εκεί, αλλά η τοποθεσία των νομισμάτων σου στο blockchain.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες χαρτοφυλακίων, τα θερμά και τα ψυχρά. Ένα θερμό χαρτοφυλάκιο είναι συνδεδεμένο στο ίντερνετ, ενώ ένα ψυχρό δεν είναι. Το ψυχρό χαρτοφυλάκιο είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποθηκεύσεις τα κρυπτονομίσματά σου.

  1. Εξόρυξη

Μάλλον θα έχεις ακούσει ότι το bitcoin δημιουργείται από εξορύξεις, ή αλλιώς mining, όπου υπολογιστές λύνουν περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα τα οποία εξορύσσουν νομίσματα αν λυθούν με επιτυχία.

Όσο πιο δυνατός είναι ένας υπολογιστής, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να σκεφτεί. Αν ο υπολογιστής σου λύνει προβλήματα πολύ γρήγορα, τότε μπορείς να πάρεις ένα «τεμάχιο» του κρυπτονομίσματος που εξορύσσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.