ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» από την BoE για το bitcoin: Ίσως καταστεί «άχρηστο» Κύριο

21:32 - 19 Δεκ 2021 | Νομίσματα
«Καμπανάκι» από την BoE για το bitcoin: Ίσως καταστεί «άχρηστο»
Το bitcoin ίσως καταστεί άχρηστο, προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και τονίζει ότι ο κόσμος που επενδύει στα ψηφιακά νομίσματα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι μπορεί να χάσει όλα του τα χρήματα.

Σε μία προειδοποίηση σχετικά με τα πιθανά ρίσκα για τους επενδυτές, η κεντρική τράπεζα αμφισβήτησε την έμφυτη αξία του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο, του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί φέτος στα περίπου $50.000.

Σημειώνεται ότι το bitcoin «εκτοξεύθηκε» στα πάνω από $67,000 στις αρχές του Νοεμβρίου, αλλά μετά από τα νέα για την μετάλλαξη Όμικρον, αρκετός κόσμος πούλησε τα νομίσματά του, οδηγώντας στην πτώση της τιμής του. Την τελευταία εβδομάδα η τιμή του bitcoin έχει σταθεροποιηθεί στα περίπου $50,000.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της BoE, Sir Jon Cunliffe, είπε ότι η τράπεζα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τα ρίσκα, που σχετίζονται με την αύξηση του κρύπτο-αγαθού μετά από την γρήγορη αύξηση της δημοτικότητάς του. «Η τιμή τους μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά και μπορεί θεωρητικά και πρακτικά να πέσει στο μηδέν» είπε στο BBC.

Η κεφαλαιοποίηση των κρύπτο-αγαθών έχει δεκαπλασιαστεί από τις αρχές του 2020 στα περίπου $2.6 τρισεκατομμύρια, αποτελώντας περίπου το 1% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 2,3 άνθρωποι κατά μέσο όρο διατηρούν κρύπτο-αγαθά με το μέσο ποσό να υπολογίζεται στα £300 ανά άτομο.

Η αστάθεια του bitcoin

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας είπε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας απειλείται άμεσα από τα κρύπτο-αγαθά. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι με την ταχύτητα που αναπτύσσεται αυτή την στιγμή, αυτά τα αγαθά μπορεί να διασυνδεθούν περισσότερο με τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν αρκετούς κινδύνους.

Στον συνηθισμένο έλεγχο της κατάστασης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δημοσιεύει η BoE, τονίζει ότι τα μεγάλα ιδρύματα πρέπει να είναι πιο καχύποπτα στην υιοθέτηση κρύπτο-αγαθών, ενώ προσθέτει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κρύπτο-αγορά.

«Χρειάζονται βελτιωμένα ρυθμιστικά και νομικά πλαίσια, σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, για να επηρεαστούν οι εξελίξεις σε αυτές τις αγορές που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι, να παροτρυνθεί η βιώσιμη καινοτομία και να διατηρηθεί η ευρύτερη εμπιστοσύνη και εντιμότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» αναφέρεται στην σχετική δημοσίευση.

Σε μία διαφορετική δημοσίευση ένας υπάλληλος της τράπεζας τόνισε ότι το bitcoin έχει αποτύχει να εκπληρώσει πολλά από τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από ένα νόμισμα και ότι κινδυνεύει να είναι έμφυτα ασταθές.

Το ρίσκο των επενδυτών

Ο Thomas Belsham, ο οποίος δουλεύει στο τμήμα των μετόχων και της ενασχόλησης με τα ΜΜΕ, έγραψε ότι «το πρόβλημα είναι ότι, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μορφές χρημάτων, το bitcoin δεν χρησιμοποιείται για να κοστολογήσει κάτι άλλο εκτός από το ίδιο. Όπως αρέσει στους bitcoiners να λένε, “ένα bitcoin = ένα bitcoin”».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η έλλειψη που παρουσιάζει το κρυπτονόμισμα, το οποίο περιορίζεται σε 21 εκατομμύρια bitcoin, είναι από τους βασικούς λόγους που καταφέρνει να προσελκύσει επενδυτές. Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό, το οποίο είναι ενσωματωμένο στον σχεδιασμό του, «μπορεί τελικά να κάνει το bitcoin άχρηστο».

Αυτή την στιγμή, κυκλοφορούν περίπου 19 εκατομμύρια bitcoin με νέα νομίσματα να προστίθενται όταν οι εξορύκτες επικυρώνουν αλλαγές στο blockchain που υποστηρίζει το κρυπτονόμισμα. Ενώ ο τελικός αριθμός των bitcoin λογικά δεν αναμένεται να υπάρξει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2.140, θα γίνει πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί αυτό το σύστημα με το πέρασμα του χρόνου, είπε ο Belsham.

«Η απλή θεωρία των παιγνίων μάς λέει ότι θα υπάρξει επαγωγή προς τα πίσω, η οποία κάποια στιγμή θα προκαλέσει τα “έξυπνα χρήματα” να βγουν έξω. Αν συμβεί αυτό, τότε οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να χάσουν τελικά τα πάντα», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.