ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυπτονομίσματα: Πόσο πιθανό είναι να ζήσουν παρατεταμένο... «χειμώνα»;

08:59 - 01 Φεβ 2022 | Νομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Πόσο πιθανό είναι να ζήσουν παρατεταμένο... «χειμώνα»;
Ο όρος «χειμώνας» στις αγορές χρησιμοποιείται για την απότομη πτώση ενός επενδυτικού αγαθού, η οποία ακολουθείται από μήνες ύφεσης.

Αυτό το φαινόμενο υπήρχε στην κρύπτο-αγορά το 2018. Η τιμή του bitcoin είχε πέσει κατά πάνω από 80% στα $3100 από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και τα τέλη του 2018. Το Bitcoin δεν κατάφερε να φτάσει νέα τιμή ρεκόρ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι αναμνήσεις από το 2018 δημιουργούν φόβους ότι θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και τώρα αφού το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου έχει χάσει το 50% της αξίας του από την πιο πρόσφατη τιμή ρεκόρ που έφτασε τον Νοέμβριο στα $69,000. Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων έχει χάσει $1 τρισεκατομμύριο σε αξία λόγω της πεποίθησης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων θα αποσύρει τα μέτρα που είχε πάρει, τα οποία οδήγησαν στην τεράστια άνοδο των ριψοκίνδυνων αγαθών. Αυτή η απόσυρση των μέτρων έχει επηρεάσει όλο το κρύπτο-οικοσύστημα, από το Bitcoin στα meme-νομίσματα και τις υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Αυτή η κατάρρευση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες ότι θα συνεχιστεί για πολλούς ακόμα μήνες, σύμφωνα με την UBS.

“Υπάρχει το ερώτημα σχετικά με το πώς το χαρακτηρίζουμε αυτό, και η πιο κοντινή αναλογία είναι λογικά το 2018, όπου υπήρχε η έννοια του «κρύπτο-χειμώνα»”, είπε ο James Malcolm, ένας διευθυντής της UBS.

“Φαίνεται να είναι μία σχετικά δύσκολη και μάλλον παρατεταμένη περίοδος και συνεπώς, η αναλογία με τον «κρύπτο-χειμώνα» είναι σχετικά καλή. Αν θυμηθούμε, ο «κρύπτο-χειμώνας» του 2018 δεν ήταν μόνο τους μήνες του χειμώνα του Βόρειου Ημισφαιρίου. Παρατάθηκε για όλο τον χρόνο, άρα ήταν ένας «κρύπτο-χειμώνας» που κράτησε για ένα χρόνο” πρόσθεσε ο Malcolm.

Σύμφωνα με τον συν-ιδρυτή του Nexo, Antoni Trenchev, υπάρχει σίγουρα μία ψύχρα στον αέρα. To bitcoin έχει ήδη ικανοποιήσει το ένα από τα δύο μέρη του ορισμού του για τον «κρύπτο-χειμώνα»: την απότομη πτώση στις τιμές του.

“Δεν ψάχνω για μία επανάληψη του προηγούμενου «κρύπτο-χειμώνα». Αναμφισβήτητα θα ακολουθήσουν ρυθμιστικές και μεγάλες καταιγίδες και μία ακόμα πτώση στα $28,000-$30,000 δεν μπορεί να αποκλειστεί”.

Οι... άμυνες

Σε αντίθεση με τον χειμώνα πριν από τρία χρόνια, οι επενδύσεις στον κρύπτο-κόσμο παραμένουν για την ώρα δυνατές. Μόνο τον Ιανουάριο, η υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός επιχειρηματικού ταμείου $2 δισεκατομμυρίων που θα στοχεύει Web3 ευκαιρίες. Επίσης, οι Financial Times δήλωσαν ότι ο Andreessen Horowitz ψάχνει να συγκεντρώσει $4.5 δισεκατομμύρια για την χρηματοδότηση κρυπτονομισμάτων. Φυσικά, μία παρατεταμένη πτώση μπορεί να σβήσει τον ενθουσιασμό για τον τομέα.

Κι άλλες εταιρείες φαίνεται να θέλουν να επεκταθούν στο κρύπτο-οικοσύστημα. Η Walmarm Inc. ετοιμάζεται να φτιάξει τα δικά της NFTs και κρυπτονόμισμα. Επίσης, το GameStop Corp λέγεται ότι θα κυκλοφορήσει μία αγορά NFTs για τους gamers μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Budd White της Tacen Inc πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα θα άνα-τιμολογηθούν, δεν θα «παγώσουν».

“Δεν πιστεύω ότι θα μπούμε σε έναν «κρύπτο-χειμώνα» γιατί υπάρχει ακόμα αυξανόμενη δυναμική στην πλευρά κατασκευής. Απλά θα δούμε πιο ρεαλιστικές τιμολογήσεις αυτών που κατασκευάζονται και δημιουργούνται τώρα” είπε ο White, ο οποίος είναι συνιδρυτής της Tacen Inc, η οποία δημιουργεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα το οποίο βασίζεται σε blockchain.

Η επικείμενη απειλή των πιο έντονων ρυθμίσεων προσθέτει επιπλέον ρίσκα στα κρυπτονομίσματα. Το Fed σκέφτεται να κυκλοφορήσει το δικό του ψηφιακό νόμισμα, ενώ η ενέργεια που καταναλώνεται για τις εξορύξεις κρυπτονομισμάτων έχει προσελκύσει ελέγχους από το Κογκρέσο και από ξένες κυβερνήσεις.

“Ο Λευκός Οίκος μπορεί να αποκαλύψει σύντομα κάποιες προκλήσεις στην Εθνική ασφάλεια που δημιουργούνται από τα κρυπτονομίσματα και το δελτίο του Fed δεν απάντησε καμία ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρχει ένα ψηφιακό δολάριο ή πώς μπορούν να δουλέψουν με τα stablecoins. Το ρυθμιστικό περιβάλλον έχει γίνει πιο θολό πλέον” είπε ο αναλυτής Edward Moya.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.