ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυπτονομίσματα: Αρχική Νομισματική Προσφορά- Μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα, ιστορία και απάτες Κύριο

10:45 - 27 Φεβ 2022 | Νομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Αρχική Νομισματική Προσφορά- Μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα, ιστορία και απάτες
Η Αρχική Νομισματική Προσφορά (ΑΝΠ) είναι ένας νέος τρόπος για να συγκεντρώσει κανείς κεφάλαια για project που σχετίζονται με blockchain, πουλώντας κρυπτονομίσματα. Την χρησιμοποιούν για νέα project προκειμένου να πουλήσουν νέα κρυπτονομίσματα και να πάρουν ως αντάλλαγμα bitcoin, ethereum κλπ. ή ακόμα και παραστατικά χρήματα. Κατά κάποιο τρόπο θυμίζει την Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΑΔΠ), με την διαφορά ότι η ΑΝΠ δεν ρυθμίζεται και δίνει πολύ περιορισμένα ή και καθόλου δικαιώματα στους επενδυτές.

Γιατί να αγοράσει ή να κυκλοφορήσει κάποιος μία ΑΝΠ; Υπάρχουν εδώ και χρόνια πάρα πολλοί τρόποι που μπορεί να είναι ωφέλιμη για τους ενδιαφερόμενους.

Πλεονεκτήματα της ΑΝΠ

Οι επενδυτές μπορούν να απολαύσουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Είναι μία νέα ευκαιρία για να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα με χαμηλό κόστος με την ελπίδα ότι θα πάρουν καλές επιστροφές στις επενδύσεις τους (όπως οι επενδύσεις στο Bitcoin το 2011).
  • Τα νομίσματα της ΑΝΠ μπορεί να έχουν και άλλα πλεονεκτήματα όπως η αναδιανομή των εσόδων ή η προνομιούχα πρόσβαση σε project ή υπηρεσίες.
  • Η δυνατότητα να υποστηρίξουν project ή ομάδες που σου αρέσουν

Οι εκδότες νομισμάτων μπορούν να έχουν:

  • Γρήγορη πρόσβαση σε αρχικά κεφάλαια με λιγότερους ρυθμιστικούς περιορισμούς
  • Κεφάλαια χωρίς απώλειες κεφαλαίων εκτός κι αν δηλώνεται κάτι διαφορετικό
  • Μία αρχική βάση χρηστών η οποία είναι πρόθυμη να ελέγξει την υπηρεσία

Τα ρίσκα της ΑΝΠ

Οι αγοραστές νομισμάτων πρέπει να αντιμετωπίσουν:

  • Μία σχετικά άπειρη ομάδα, χωρίς εγγύηση ότι το project θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του
  • Απουσία ρυθμιστικής προστασίας και εγγύησης ότι θα υπάρχουν επιστροφές
  • Περιορισμένη διαφάνεια στην εξέλιξη και την πρόοδο των project
  • Το ρίσκο ότι το project μπορεί να είναι ένα σκαμ

Οι δημιουργοί των νομισμάτων αντιμετωπίζουν:

  • Αβέβαιες ρυθμίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα και ποινές
  • Μία ασταθή επένδυση η οποία προέρχεται από την αστάθεια των κρυπτονομισμάτων
  • Περιορισμένες ή και ανύπαρκτες πληροφορίες για τους επενδυτές των νομισμάτων

Ιστορία των ΑΝΠ

Η ιστορία των ΑΝΠ ξεκίνησε το 2013, με την πρώτη να είναι του Mastercoin, ενός ψηφιακού νομίσματος το οποίο συγκέντρωσε περίπου $5 εκατομμύρια. Λίγο καιρό αργότερα, ακολούθησε η ΑΝΠ του ethereum που κατάφερε να συγκεντρώσει $18 εκατομμύρια.

Από το 2014, η αγορά των ΑΝΠ αναπτύσσεται σταθερά αλλά εκτοξεύθηκε το 2017-2018. Το 2017 υπήρχαν 875 ΑΝΠ, 30 φορές περισσότερες από το 2016. Συγκεντρώθηκαν πάνω από $6.2 δισεκατομμύρια σε σχέση με τα $96 εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν το 2016. Η πιο σημαντική χρονιά για τις ΑΝΠ ήταν το 2018 όπου έγιναν πάνω από 1200 ΑΝΠ και οδήγησαν σε $7.85 δισεκατομμύρια.

Η μεγαλύτερη ΑΝΠ μέχρι τώρα είναι αυτή του EOS, ενός αποκεντρωμένου δικτύου που συγκέντρωσε πάνω από $4 δισεκατομμύρια διάφορες φορές το 2017 και 2018. Από την έκρηξη των ΑΝΠ το 2017 και 2018, το ενδιαφέρον πλέον έχει αρχίσει να μειώνεται.

Πώς δουλεύουν οι ΑΝΠ;

Μία εταιρεία ή ένα project προσδιορίζουν τις προθέσεις τους δημοσιεύοντας την «Λευκή Βίβλο», η οποία εξηγεί τους στόχου, πόσο κεφάλαιο πρέπει να συγκεντρώσει και άλλες πληροφορίες που βοηθάνε τους επενδυτές να αποφασίσουν αν θέλουν να συμμετάσχουν.

Σε αντάλλαγμα για να κάνει την επένδυση, ένας επενδυτής παίρνει τα κρυπτονομίσματα του project. Ανάλογα με το project, τα νομίσματα μπορούν να αποκτηθούν ως αντάλλαγμα άλλων κρυπτονομισμάτων ή παραστατικών χρημάτων.

Τα περισσότερα νομίσματα ΑΝΠ εκδίδονται σε αποκεντρωμένες πλατφόρμες. Από τον Φεβρουάριο του 2019, η πιο δημοφιλής πλατφόρμα έκδοσης νομισμάτων είναι το ethereum.

Οι ΑΝΠ επιτρέπουν σε startups και άλλες εταιρείες να συγκεντρώσουν κεφάλαια πιο εύκολα από το να πουλάνε μετοχές, ομόλογα ή να παίρνουν δάνεια. Η αγορά δεν είναι ακόμα αρκετά ρυθμισμένη και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου ή τράπεζες. Στο μέλλον, η συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω μίας ΑΝΠ αναμένεται να γίνει πιο περίπλοκη όσο ωριμάζει η αγορά και προκύπτουν και άλλες ρυθμίσεις.

Είναι οι ΑΝΠ νόμιμες;

Η απάντηση είναι πως ναι, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ΑΝΠ. Για την ώρα είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν όρια γιατί οι αρχές είναι διστακτικές στην επιβολή περιορισμών σε μία καθοριστικής σημασίας τεχνολογία. Μέχρι να επιβληθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνεχίσουν να το βλέπουν ως ένα μέσο συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Πώς να αναγνωρίσεις ένα σκαμ;

Οι απάτες στις ΑΝΠ είναι συχνά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορείς να τις αναγνωρίσεις.

Υπάρχουν τρόποι για να αναγνωρίσεις μία απάτη στις ΑΝΠ:

  • Ανώνυμη ομάδα
  • Μία προσφορά που είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή
  • Απουσία σχεδίου δράσης που να δείχνει τα επόμενα βήματα της εταιρείας
  • Ένας έγκυρος τρόπος για να κυκλοφορήσεις μία ΑΝΠ είναι να το ανακοινώσεις στο Bitcointalk.org
  • Τα αξιόπιστα project θα δώσουν των κώδικά τους στο Github όπου μπορούν όλοι να τον εξετάσουν
  • Είναι το νόμισμα ή το blockchain αναγκαία; Πολλά project εκμεταλλεύονται τις ΑΝΠ για να μαζέψουν περισσότερα χρήματα ενώ δεν χρειάζονται ένα λογιστικό βιβλίο
  • PR και δραστηριότητα στα ΜΜΕ μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό project
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.