ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σχέδιο της ΕΕ για ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

14:58 - 21 Μαρ 2022 | Νομίσματα
Το σχέδιο της ΕΕ για ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων
Η Ευρώπη παίρνει τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ και σχεδιάζει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα.

Το σχέδιο, γνωστό με την επωνυμία “MiCA”, έχει στόχο να ελέγξει την αγορά κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin.

Με την έγκριση της έκθεσης MiCA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για μια φιλική προς την καινοτομία ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν τα χαρτοφυλάκια κρυπτονομισμάτων εκτός Ε.Ε., την υποστήριξη της καινοτομίας, τη μείωση του ρίσκου, αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το νέο ενιαίο νομικό πλαίσιο για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία στην Ε.Ε., μεταξύ άλλων, ενισχύει την προστασία των καταναλωτών και παρέχει διασφαλίσεις έναντι της χειραγώγησης της αγοράς και του οικονομικού εγκλήματος.

Στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηστών και στην υποστήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών και εναλλακτικών μέσων πληρωμής. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τη διαφάνεια και την εποπτεία των συναλλαγών.

Επιπλέον, μέσα από τη ρύθμιση των δημόσιων προσφορών των κρυπτονομισμάτων, το νομικό πλαίσιο υποστηρίζει την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παράλληλα, προλαμβάνει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στο νέο θεσμικό πλαίσιο, με 31 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 23 αποχές. Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση του σχεδίου νόμου με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι βασικές διατάξεις, που συμφωνήθηκαν από τους βουλευτές του ΕΚ για όσους εκδίδουν και διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα, καλύπτουν τη διαφάνεια, τη γνωστοποίηση, την εξουσιοδότηση και την εποπτεία των συναλλαγών. Οι καταναλωτές θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις.

Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο υποστηρίζει την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ρυθμίζοντας τις δημόσιες προσφορές κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, το συμφωνηθέν κείμενο περιλαμβάνει μέτρα κατά της χειραγώγησης της αγοράς και για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Προβληματισμοί

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς των ευρωβουλευτών είναι η μείωση του υψηλού αποτυπώματος άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για την επικύρωση των συναλλαγών. Έτσι, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση, για να συμπεριληφθεί στην “ταξινόμηση της Ε.Ε. για βιώσιμες δραστηριότητες” οποιαδήποτε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έως την 1η Ιανουαρίου 2025.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι και άλλες βιομηχανίες (για παράδειγμα, η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και ψυχαγωγίας, αλλά και τα data centers) καταναλώνουν, επίσης, ενεργειακούς πόρους, που δεν είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Και ζητούν από την Επιτροπή να εργαστεί σε νομοθετικό επίπεδο για την αντιμετώπιση και αυτών των ζητημάτων.

Προστασία καταναλωτών

Τα κρυπτονομίσματα δεν εκδίδονται ούτε εγγυώνται από κεντρική τράπεζα ή δημόσια αρχή. Επί του παρόντος, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας της Ε.Ε.

Αυτό δημιουργεί κινδύνους για την προστασία των καταναλωτών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειραγώγηση της αγοράς, αλλά και σε ενίσχυση του οικονομικού εγκλήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:02 - 21 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.