ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην «κόψη του ξυραφιού» τα αλγοριθμικά stablecoins- Οι πιθανότητες επιβίωσης

16:11 - 02 Ιουν 2022 | Νομίσματα
Στην «κόψη του ξυραφιού» τα αλγοριθμικά stablecoins- Οι πιθανότητες επιβίωσης
Τα αλγοριθμικά stablecoins όπως το TerraUSD, το οποίο «κατέρρευσε» προκαλώντας μια κατακόρυφη πτώση στην αγορά κρυπτονομισμάτων, είναι απίθανο να επιβιώσουν, δήλωσε στο CNBC ο συνιδρυτής του ψηφιακού νομίσματος Tether.

Με το CNBC να δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, επισημαίνει στο ρεπορτάζ του πως τα stablecoins είναι ένας τύπος κρυπτονομίσματος που συνήθως συνδέεται με ένα περιουσιακό στοιχείο του πραγματικού κόσμου. Το TerraUSD ή UST, είναι ένα αλγοριθμικό stablecoin το οποίο υποτίθεται ότι ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ.

Ενώ τα stablecoins, όπως το Tether και το USD Coin, υποστηρίζονται από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως νομίσματα fiat και κρατικά ομόλογα, προκειμένου να διατηρήσουν τη σύνδεση με το δολάριο, το UST διέπεται από έναν αλγόριθμο. Το UST έχασε τη σύνδεσή του στο δολάριο και αυτό οδήγησε επίσης στην κατακόρυφη πτώση του stablecoin Luna, το οποίο έφτασε και στο 0 έναντι του δολαρίου.

«Δυστυχώς τα χρήματα χάθηκαν. Αλλά αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη. Είναι ένα αλγοριθμικό stablecoin» τονίζει ο Reeve Collins, συνιδρυτής της εταιρείας token BLOCKv. «Πολλοί άνθρωποι απέσυραν τα χρήματά τους, επειδή κατάλαβαν ότι όλο αυτό δεν είναι βιώσιμο. Αυτή η συντριβή είναι ένα είδος “καταρράκτη” και πιθανώς θα συμπαρασύρει όλα τα αλγοριθμικά stablecoins», προσθέτει.

Ο Collins είναι επίσης συνιδρυτής του Tether, ενός συμβατικού stablecoin, το οποίο υποστηρίζεται από πραγματική ρευστότητα και ομόλογα -είτε κρατικά είτε εταιρικά. Κατά το sell off του Μαΐου, το Tether απώλεσε πρόσκαιρα την ισοτιμία με το δολάριο, την οποία ανέκτησε πολύ γρήγορα.

Αντίθετα, ο Jeremy Allaire, διευθύνων σύμβουλος της Circle, μία από τις εταιρείες πίσω από το stablecoin USDC, εκτιμά ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τα αλγοριθμικά stablecoins.

«Έχω συγκρίνει τα αλγοριθμικά stablecoins με την πηγή της νεότητας ή το Ιερό Δισκοπότηρο. Άλλοι έχουν αναφερθεί σε αυτά κάνοντας λόγο για χρηματοοικονομική αλχημεία. Και έτσι θα συνεχίσουν να υπάρχουν χρηματοοικονομικοί αλχημιστές οι οποίοι εργάζονται πάνω στο μαγικό φίλτρο για να βρουν το Ιερό Δισκοπότηρο ενός σταθερής αξίας, αλγοριθμικού ψηφιακού νομίσματος», δήλωσε ο Allaire στο CNBC και πρόσθεσε: «Τώρα, το τι θα συμβεί με τoν έλεγχο γύρω από αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Θα υπάρξουν, ξέρετε, σαφείς γραμμές σχετικά με το τι μπορεί να αλληλεπιδράσει με την αγορά. Τι μπορεί να αλληλεπιδράσει με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεδομένων των κινδύνων που υπάρχουν».

Μετά την κατάρρευση του TerraUSD, οι αναλυτές θεωρούν βέβαιη την αυστηροποίηση των κανόνων. Ο Bertrand Perez, επικεφαλής του Web3 Foundation εκτιμά ότι οι εποπτικές αρχές θα ζητήσουν από τα stablecoins να έχουν απόθεμα σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.