ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι γεγονός: Απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου μετά από 20 χρόνια Κύριο

13:39 - 12 Ιουλ 2022 | Νομίσματα
Είναι γεγονός: Απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου μετά από 20 χρόνια
Στην απόλυτη ισοτιμία (1 προς 1) με το αμερικανικό δολάριο έφτασε την Τρίτη (12/7) το ευρώ.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, όταν η τιμή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ξεπέρασε αυτή του αμερικανικού νομίσματος. 

Η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποδίδεται στις έντονες ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία εξαιτίας του θολού τοπίου στην ενεργειακή επάρκεια. Οι επενδυτές δείχνουν προτίμηση στο δολάριο, το οποίο έχει ενισχυθεί κατά περίπου 14% από τις αρχές του χρόνου.

Ειδικότερα, στη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έφθασε στο 1,00001 επίπεδο το οποίο εμφανίσθηκε τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2002.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό δολάριο μαζί με το γιεν και το ελβετικό φράγκο αποτελούν τα ασφαλή καταφύγια των επενδυτών μεταξύ των κυριάρχων νομισμάτων, όταν οι αγορές κυριαρχούνται από ανασφάλεια.

Αντίθετα, το ευρώ είναι πιο ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:05 - 13 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.