ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bitcoin: Κάνει πολύ λιγότερη…ζημιά στον πλανήτη απ’ ό,τι το κατηγορούν Κύριο

08:55 - 31 Οκτ 2022 | Νομίσματα
Bitcoin: Κάνει πολύ λιγότερη…ζημιά στον πλανήτη απ’ ό,τι το κατηγορούν
Ένα σημαντικό επιχείρημα κατά του Bitcoin είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εξόρυξή του. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας του blockchain proof-of-work και να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι η χρήση ενέργειας εξόρυξης Bitcoin αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.

Το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin (BMC) εκτιμά ότι η κατανάλωση ενέργειας του κρυπτονομίσματος είναι μόλις 0,16% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Ο οργανισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει 51 από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο, δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία στην έκθεσή του για το τρίτο τρίμηνο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης μια αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας του κρυπτονομίσματος σε ετήσια βάση. Ο ιδρυτής της BMC, Μάικλ Σέιλορ, εξήγησε ότι η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin είναι εξαιρετικά μικρή σε σύγκριση με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Συγκεκριμένα είπε ότι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη είναι μόλις 0,16% της συνολικής ποσότητας που χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έρευνα, το δίκτυο του Bitcoin χρησιμοποιεί 266 TWh ετησίως, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας είναι 165.317 TWh. Ο Σέιλορ επεσήμανε ένα ενδιαφέρον γεγονός: το ένα τρίτο της συνολικής χρήσης ενέργειας του blockchain είναι απόβλητα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από το δίκτυο Bitcoin έχει μικρή επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το δίκτυο Bitcoin λειτουργεί επί του παρόντος με ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 59,4%. Αυτό το καθιστά πρωτοπόρο στη βιομηχανία blockchain PoW.

Σχεδόν μηδενικές οι εκπομπές της εξόρυξης Bitcoin

Η BMC προσδιόρισε επίσης ότι η εξόρυξη Βitcoin συνέβαλε μόλις 0,1% (ή «αμελητέα») στις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα. Οι εξορύκτες Bitcoin δέχονται εδώ και καιρό πυρά από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που λένε ότι η υπερβολική χρήση ενέργειας βλάπτει το περιβάλλον.

Η Greenpeace έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με το σύνθημα «αλλάξτε τον κώδικα, όχι το κλίμα». Στόχος είναι να κάνει το δίκτυο Bitcoin να μεταβεί στη μέθοδο proof-of-stake, η οποία είναι καλύτερη για το περιβάλλον. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση.

Υψηλή κατανάλωση σε ετήσια βάση

Παρά τη χρήση λιγότερης ενέργειας σε σχέση με άλλες βιομηχανίες, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η κατανάλωση για εξόρυξη Bitcoin σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 41%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα εξόρυξης του κρυπτονομίσματος αυξήθηκε κατά 23% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση της κατανάλωσης αποδίδεται στην αύξηση του hash rate του BTC κατά 8,3% και 73% το τρίτο τρίμηνο και ετησίως αντίστοιχα. Αυτή η αύξηση έρχεται παρά την πτώση της τιμής του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος και την εξόρυξη λιγότερων μπλοκ.

Αυτή η αυξημένη κατανάλωση έχει ανανεώσει τις ανησυχίες στους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων ότι οι αρχές ενδέχεται σύντομα να παρέμβουν, πλήττοντας τον κλάδο.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε μια πρόταση που θα απαγόρευε εντελώς την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να βρίσκονται στο τραπέζι αυστηρότεροι κανόνες για μελλοντική εφαρμογή.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 31 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.