ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley:Τα χειρότερα πέρασαν για τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών

15:49 - 07 Νοε 2022 | Νομίσματα
Morgan Stanley:Τα χειρότερα πέρασαν για τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών
Τη μεγαλύτερη πτώση τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αντιμετώπισαν φέτος τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley, η οποία ωστόσο τονίζει ότι η πτωτική πορεία αποτελεί πλέον παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στην έκθεσή του ο επενδυτικός οίκος αλλάζει τη σύσταση των αναδυόμενων νομισμάτων από bearish σε neutral, κυρίως λόγω των προσδοκιών για χαλάρωση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Morgan Stanley αναφέρει πως οι επενδυτές μπορούν να «ακουμπήσουν» σε ένα λιγότερο ισχυρό δολάριο καθώς μια λιγότερο επιθετική πολιτική σύσφιξης από τη Fed θα μπορούσε να αποφέρει «περισσότερο σταθερές αγορές».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ενίσχυση του δολαρίου, η ανελέητη υποχώρηση του γιεν και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτιαξαν ένα τοξικό μείγμα για την αγορά των αναδυόμενων νομισμάτων εντός του 2022.

Μάλιστα, μόνο ένα από 23 νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών που παρακολουθεί το Bloomberg έχει σημειώσει άνοδο έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους έως σήμερα.

Ο δείκτης της MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα έχει υποχωρήσει σχεδόν 8% για το 2022, πλησιάζοντας τα ιστορικά χαμηλά του -8,7% που κατέγραψε στην κρίση του 2008.

Υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι

Ο επενδυτικός οίκος, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του, υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα τελείως. «Ο επίμονος πληθωρισμός είναι ένας καθαρός κίνδυνος», τονίζει. 

«Ακόμα, ανησυχούμε για το ότι το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο -που μπαίνει σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο- θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που ενισχύει σημαντικά το δολάριο» αναφέρει η Morgan Stanley.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.