ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρώ: Υψηλό εννέα μηνών με ώθηση από την ΕΚΤ

17:02 - 23 Ιαν 2023 | Νομίσματα
Ευρώ: Υψηλό εννέα μηνών με ώθηση από την ΕΚΤ
Σε υψηλό εννέα μηνών έναντι του δολαρίου οδηγήθηκε το ευρών, μετά τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι έστειλαν σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα (23/1) το ευρώ κερδίζει 0,2% και υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο του 1,087 δολαρίου, φτάνοντας σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τον Απρίλιο του 2022.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημαντική άνοδος οφείλεται κυρίως στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις εκτιμήσεις για διατήρηση του υψηλού ρυθμού  νομισματικής σύσφιξης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Πίτερ Κάζιμιρ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, τόνισε ότι «πρέπει να πραγματοποιήσουμε δύο ακόμη κινήσεις των 50 μονάδων βάσης (0,5%)».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ίδιος τόνισε ότι «η υποχώρηση του πληθωρισμού για δύο συνεχόμενους μήνες είναι θετική είδηση. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να επιβραδύνουμε τον ρυθμό των αυξήσεων».

Στον αντίποδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στέλνει μηνύματα για «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων, με τους ειδικούς να περιμένουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης και ταχύτερη ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.