ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Όλο και πιο κοντά το ψηφιακό ευρώ-Πώς θα λειτουργεί Κύριο

09:24 - 25 Απρ 2023 | Νομίσματα
ΕΚΤ: Όλο και πιο κοντά το ψηφιακό ευρώ-Πώς θα λειτουργεί
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε τη Δευτέρα (24/4) την τρίτη έκθεση προόδου για το ψηφιακό ευρώ, καθώς και τα ευρήματα των ομάδων εστίασης που ανέθεσε η ΕΚΤ σχετικά με τις απόψεις των πολιτών για τα χαρακτηριστικά ενός πιθανού για τα χαρακτηριστικά ενός πιθανού ψηφιακού πορτοφολιού.

Η έκθεση προόδου παρουσιάζει μια τρίτη δέσμη επιλογών σχεδιασμού και διανομής, που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, η οποία θα τροφοδοτήσει τον συνολικό σχεδιασμό ενός ψηφιακού ευρώ.

Σύμφωνα με το πλάνο, στις αρχικές του εκδόσεις, ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν προσβάσιμο σε κατοίκους, εμπόρους και κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ. Πρόσβαση ενδέχεται να έχουν και πολίτες μη κάτοικοι της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν λογαριασμό σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στη ζώνη του ευρώ (PSP).

Σε περαιτέρω εκδόσεις, οι καταναλωτές από επιλεγμένες τρίτες χώρες θα μπορούσαν επίσης να έχουν πρόσβαση, ανάλογα με τους κανόνες προσβασιμότητας που θα καθοριστούν στο νομοθετικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ. Η έκθεση προβλέπει επίσης την πιθανή παροχή διατραπεζικών λειτουργιών μεταξύ νομισμάτων με άλλα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας εκτός της ζώνης του ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει επίσης ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διανεμηθεί μέσω PSP, όπως ορίζεται στην οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2). Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διατεθεί στους κατοίκους της ευρωζώνης μέσω υπαρχουσών τραπεζικών εφαρμογών ή μέσω μιας εφαρμογής που παρέχεται από το Ευρωσύστημα και προσφέρει ένα εναρμονισμένο σημείο εισόδου για βασικές λειτουργίες πληρωμής που παρέχονται από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. Εποπτευόμενοι διαμεσολαβητές – π.χ. τράπεζες που διανέμουν ψηφιακό ευρώ – θα πρέπει να παρέχουν ένα σύνολο υποχρεωτικών βασικών υπηρεσιών στους τελικούς χρήστες και θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πληρωμές υπό όρους ή τη δυνατότητα διαχωρισμού των πληρωμών από άτομο σε άτομο μεταξύ πολλών μερών.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ θα προσαρμοστεί, ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να συμμορφώνεται με το νομικό πλαίσιο που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι συννομοθέτες.

Εγκρίνουν και οι πολίτες

Η ΕΚΤ δημοσίευσε επίσης τα ευρήματα μιας μελέτης που ανατέθηκε με τη χρήση ομάδων εστίασης για την αξιολόγηση των απόψεων των πολιτών σχετικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός δυνητικού ψηφιακού πορτοφολιού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να δοκιμάσουν ορισμένες από τις δυνατότητες του ψηφιακού πορτοφολιού που παρουσιάστηκαν. Τα συγκεκριμένα ευρήματα σχετίζονται με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά ενός πιθανού ψηφιακού ευρώ.

Η μελέτη δείχνει ότι οι μεταφορές χρημάτων από άτομο σε άτομο –που διατίθενται σε όλη τη ζώνη του ευρώ– θεωρούνται βασικό χαρακτηριστικό για ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Οι πληρωμές εκτός σύνδεσης, οι οποίες επί του παρόντος δεν είναι ευρέως διαθέσιμες, θεωρούνται χρήσιμη δυνατότητα όταν, για παράδειγμα, κάποιος έχει περιορισμένη συνδεσιμότητα. Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν επίσης τα εργαλεία διαχείρισης προϋπολογισμού και τις πληρωμές υπό όρους, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής κατά την παράδοση και της πληρωμής ανά χρήση.

Αυτή η ποιοτική μελέτη, βασισμένη σε δεδομένα από ομάδες εστίασης και εις βάθος συνεντεύξεις, πραγματοποιήθηκε σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023. Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν (i) μέλη του ευρύτερου κοινού, (ii) άτομα με γνώση της τεχνολογίας, (iii) μικρούς και μεγαλύτερους εμπόρους και λιανοπωλητές και (iv) άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες ή στο διαδίκτυο.

«Εκτιμούμε πολύ τις απόψεις και τις ανάγκες των Ευρωπαίων συμπολιτών μας. Τους ακούμε. Το πρότζεκτ για το ψηφιακό ευρώ είναι για τους λαούς της Ευρώπης», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος προεδρεύει της Task Force για το ψηφιακό ευρώ. «Το Ευρωσύστημα έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα είναι κατάλληλο για τον σκοπό του σε μια ψηφιακή οικονομία. Τα ευρήματα από αυτές τις εκθέσεις θα τροφοδοτήσουν την απόφασή μας για το μέλλον του πρότζεκτ, η οποία θα ληφθεί το φθινόπωρο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.