ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Αξίζει να επενδύσει κάποιος τώρα στο metaverse; Κύριο

08:23 - 11 Μαϊ 2023 | Νομίσματα
UBS: Αξίζει να επενδύσει κάποιος τώρα στο metaverse;
Η UBS πρόσθεσε τον περασμένο μήνα το metaverse στη λίστα με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που εξετάζει και στην πιο πρόσφατη ανάλυσή της εξηγεί αν κάποιος αξίζει να επενδύσει σε αυτό τώρα.

Η Ελβετία, άλλωστε, είναι ο κύριος ευρωπαϊκός κόμβος κρυπτογράφησης, με το Ζουγκ και το Λουγκάνο να είναι οι κορυφαίες πόλεις στον τομέα. Από την άλλη, η ίδια η UBS παρακολουθεί αυτή την αγορά για τουλάχιστον δύο χρόνια, όταν άρχισε να διερευνά ποιες υπηρεσίες θα μπορούσε να προσφέρει σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα.’

Στο section που έχουν αφιερώσει στο metaverse, οι αναλυτές εξηγούν ότι το βλέπουν ως μια βαθιά καθηλωτική εικονική εμπειρία που θα έχει ευρύ αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις βιομηχανίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το metaverse αναφέρουν προφανώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την ψυχαγωγία, που ήδη το χρησιμοποιούν, αλλά και τη διαφήμιση, ακόμη και την ένδυση.

Η τράπεζα αναφέρει επίσης ρητά τα κρυπτονομίσματα, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, οι συναλλαγές που βασίζονται σε tokens θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό 35% τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Αυτή η τάση, λένε, καθοδηγείται από τη μαζική υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών πορτοφολιών, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ατόμων.

Επένδυση στο metaverse

Σύμφωνα με αναλυτές της UBS, το metaverse θα μπορούσε να χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να υλοποιηθεί πλήρως, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι πιθανές επαναληπτικές βελτιώσεις στην υποκείμενη υποδομή και την τεχνητή νοημοσύνη.

Επομένως, αυτός δεν θα ήταν ένας τομέας ικανός να αποφέρει αποδόσεις από τις επενδύσεις βραχυπρόθεσμα, και ίσως ούτε μεσοπρόθεσμα.

Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι ο κλάδος θα επωφεληθεί από τις θετικές παγκόσμιες τάσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των κερδών άνω του μέσου όρου την επόμενη δεκαετία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα δυνατά σημεία του metaverse που αναφέρει η UBS είναι το γεγονός ότι βασίζεται σε blockchain.

Πράγματι, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το blockchain μπορεί να προσφέρει φορητότητα για ψηφιακά αντικείμενα και ταυτότητες και θα μπορούσε ακόμη και να δείξει πολλά για τις τάσεις που επικρατούν, εάν συνδυαστεί με διαλειτουργικά πρότυπα για την παρακολούθηση ψηφιακών αγορών.

Το metaverse

Η ανάλυση της UBS αναφέρει έναν αριθμό εικονικών κόσμων στο metaverse, δηλαδή την Decentraland, το Sandbox, τα Cryptovoxels και το Somnium. Η Decentraland, ειδικότερα, αναφέρεται πολλές φορές, κυρίως επειδή περιλαμβάνει μερικά γνωστά ιστορικά brands.

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του token MANA της Decentraland είναι 90% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο του 2021.

Το MANA υπάρχει από το 2017 και εκτός από μια σύντομη περίοδο στις αρχές του 2018, η τιμή του δεν ήταν ποτέ υψηλότερη από 0,1 δολάριο πριν την τελευταία μεγάλη ανοδική πορεία.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 0,5 δολάρια, περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια. Παρόλα αυτά, τα επόμενα χρόνια οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διαπραγματεύεται πολύ υψηλότερα από το τρέχον επίπεδο.

Έτσι, μακροπρόθεσμα, η απόδοσή του φαίνεται καλή, ενώ βραχυπρόθεσμα εξαρτάται πολύ από τη γενική τάση των αγορών κρυπτογράφησης, επισημαίνεται.

Το έγγραφο της UBS αναφέρει επίσης περίπου πενήντα εταιρείες που συνδέονται ή σχετίζονται με κάποιο τρόπο με το metaverse, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Alphabet (πρώην Google), Meta (πρώην Facebook), Microsoft, αλλά και Netflix, Nvidia, Samsung, Siemens, Sony, Spotify, Xerox και πολλές άλλες που φαίνεται να μην έχουν καμία άμεση σχέση με αυτόν τον κόσμο ακόμα.

Είναι ακόμα νωρίς…

Στα συμπεράσματα της ανάλυσης, η UBS γράφει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για το metaverse, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον σωστό προσδιορισμό πραγματικών επενδυτικών ευκαιριών.

Η τράπεζα επαναλαμβάνει ότι η πλήρης υλοποίηση του metaverse μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία, αλλά αποκαλύπτει ότι πιστεύει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσαμε να δούμε σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε υποδομές, πλατφόρμες και τεχνολογίες για το metaverse.

Οι αναλυτές της επισημαίνουν επίσης ότι ο νεότερος πληθυσμός γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής βάσης και αναμένεται να συμβάλλει στον καθορισμό των μελλοντικών τάσεων, αφού έχει μεγαλώσει σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.