ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bitcoin halving: Μόνο οι πιο αποδοτικοί miners θα επιβιώσουν

08:04 - 09 Ιουν 2023 | Νομίσματα
Bitcoin halving: Μόνο οι πιο αποδοτικοί miners θα επιβιώσουν
Το hashrate εξόρυξης Βitcoin, ένα μέτρο της υπολογιστικής ισχύος στο δίκτυο, πιθανότατα θα μειωθεί δραματικά σε ένα χρόνο από τώρα, μόλις μειωθούν στο μισό οι ανταμοιβές.

Περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, η ανταμοιβή για την επιτυχή εξόρυξη ενός μπλοκ Βitcoin μειώνεται στο μισό. Αυτό το γεγονός, γνωστό ως «halving», μειώνει την πληθωριστική πίεση στο Βitcoin. Επί του παρόντος, οι ανταμοιβές είναι 6,25 BTC ανά μπλοκ (170.000 δολάρια) και τον Απρίλιο του 2024 θα μειωθούν σε 3.125 BTC ανά μπλοκ (85.000 δολάρια).

Επί του παρόντος, οι miners που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο εξορύσσουν με κόστος 10.000-15.000 δολάρια ανά Βitcoin, δήλωσε ο Wolfie Zhao, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία συμβούλων εξόρυξης Blocksbridge. Μόλις συμβεί το halving, αυτά τα κόστη θα διπλασιαστούν, ανεβάζοντας το «νεκρό» σημείο των miners στα 20.000-30.000 δολάρια.

«Εάν το Βitcoin δεν έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 30.000 δολάρια, πολλοί miners θα εξορύσσουν με σημαντικές απώλειες», είπε.

Η JPMorgan προέβλεψε ότι το κόστος εξόρυξης Βitcoin θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 40.000 δολάρια μετά το halving.

Με τόσο υψηλό κόστος εξόρυξης και απουσία σημαντικού ράλι στην τιμή του Βitcoin, το CoinDesk επισημαίνει ότι μόνο οι πιο αποδοτικοί miners θα επιβιώσουν, ενώ άλλοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

«Το ενεργειακό κόστος και η αποδοτικότητα του εξοπλισμού θα καθορίσουν τους νικητές και τους ηττημένους μετά το halving», δήλωσε η Kerri Langlais, επικεφαλής στρατηγικής στον miner Βitcoin TeraWulf (WULF).

Εκείνοι με υψηλότερο κόστος παραγωγής ανά Βitcoin θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να επιβιώσουν από το halving. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Zhao, το Stronghold Digital Mining (SDIG), το Cipher Mining (CIFR) και το Riot Platforms (RIOT) έχουν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, με το Stronghold στα 8.200 δολάρια, το Cipher στα 8.600 δολάρια και το Riot στα 10.400 δολάρια ανά Βitcoin το πρώτο τρίμηνο. .

Σημασία έχει η αποτελεσματικότητα

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περιθώρια είναι πιθανό να συρρικνωθούν, «οι miners έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν στρατηγική για τη διατήρηση του κεφαλαίου, την αποδοτικότητα και τη διαφοροποίηση», έγραψε ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Stifel, Μπιλ Παπαναστασίου, στα τέλη Μαΐου.

Σε γενικές γραμμές, η βιομηχανία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην αποτελεσματικότητα των λειτουργιών και των μηχανημάτων, σε αντίθεση με την απλή μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων hashrate στο Διαδίκτυο, όπως συνέβη κατά την ανοδική αγορά του 2021.

Μόλις το hashrate δει μια «μεγάλη πτώση» αμέσως μετά το halving, θα δούμε «πολύ αργή ανάπτυξη τους επόμενους μήνες καθώς τα αποδοτικά μηχανήματα αντικαθιστούν παλαιότερα μηχανήματα και τα μηχανήματα αλλάζουν χέρια σε χειριστές χαμηλού κόστους», δήλωσε ο Ethan Vera, chief operations officer στην εταιρεία υπηρεσιών εξόρυξης Luxor Technologies.

Νέες επενδύσεις

Επιπλέον, έχουν γίνει συγκρατημένες επενδύσεις σε νέα μηχανήματα, δεδομένης της αβεβαιότητας για την οικονομία της εξόρυξης για το επόμενο έτος. Η επιχείρηση εξόρυξης έχει ήδη υψηλό κόστος κεφαλαίου σε σχέση με άλλες βιομηχανίες, διπλάσιο από αυτό του τομέα των πολύτιμων μετάλλων, σύμφωνα με τον αναλυτή της Luxor Technologies Jaran Mellerud.

Η έλλειψη επένδυσης μπορεί να φαίνεται αντιφατική, λαμβάνοντας υπόψη ότι το hashrate και η δυσκολία - ένα μέτρο του πόσο εύκολα οι miners μπορούν να ανακαλύψουν ένα μπλοκ Βitcoin - αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, παρά την bear market. Και οι δύο μετρήσεις, βασικοί δείκτες για την κερδοφορία των miners, έχουν καταγράψει νέα υψηλά όλων των εποχών καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Ωστόσο, το αυξανόμενο hashrate μπορεί να αντανακλά τις οικονομικές συνθήκες πριν από αρκετούς μήνες. Επειδή οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός εξόρυξης χρειάζονται αρκετούς μήνες για να αναπτυχθούν, η ανάπτυξη του hashrate αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις που έγιναν σε προηγούμενες περιόδους.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για νέες εξελίξεις έχουν καταγράψει άνοδο το 2023, δήλωσε ο αναλυτής της B Riley, Lucas Pipes. Οι επενδύσεις σε νέα κτίρια είναι υποτονικές σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, αλλά σε σχέση με το φθινόπωρο του 2022, όταν οι τιμές του Βitcoin ήταν στα χαμηλά τους περίπου στα 15.000 δολάρια, η κατάσταση έχει βελτιωθεί για τον κλάδο.

Ένα ράλι της τιμής του Βitcoin ή μια σημαντική πτώση στις τιμές της ενέργειας θα μπορούσε να ενισχύσει την κερδοφορία των miners, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να απενεργοποιηθούν μετά το halving. Η Bloomberg Intelligence και η Matrixport δήλωσαν ότι το halving έχει τη δυνατότητα να επιβαρύνει την τιμή του Bitcoin έως και 81%.

«Ιστορικά, η άνοδος της τιμής του BTC έχει ξεπεράσει τον αντίκτυπο του halving. Ο χρόνος θα δείξει τι θα συμβεί σε αυτόν τον κύκλο», είπε ο Langlais.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.