ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nomura: Προειδοποιεί για νομισματικές κρίσεις σε Τουρκία + 3 χώρες

19:16 - 18 Αυγ 2023 | Νομίσματα
Nomura: Προειδοποιεί για νομισματικές κρίσεις σε Τουρκία + 3 χώρες
Η Τουρκία, η Τσεχία, η Σρι Λάνκα και η Ρουμανία κινδυνεύουν με νομισματικές κρίσεις τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με μέτρηση της Nomura Holdings, που έχει προβλέψει προηγούμενα sell offs.

Κάθε μία από τις παραπάνω χώρες σημείωσε βαθμολογία πάνω από 100 στον δείκτη «Damocles» της τράπεζας, που αποτελεί σημάδι ότι είναι ευάλωτες σε μια νομισματική κατάρρευση. Το μοντέλο της Nomura συγκεντρώνει οκτώ δείκτες που βοήθησαν στην πρόβλεψη του 64% των 61 νομισματικών κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές από το 1996, δήλωσε η εταιρεία με έδρα το Τόκιο.

Κατά τα άλλα, η Χιλή, η Ουγγαρία και η Βραζιλία έχουν όλες βαθμολογίες που είναι κοντά στο όριο της κρίσης, είπε η Nomura σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πανδημία Covid-19, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι παγκόσμιες πιέσεις των τιμών έχουν «διευρύνει την ανισότητα στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη» στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πλήττοντας την οικονομία ορισμένων χωρών και αφήνοντάς τους βαθιά αρνητικά πραγματικά επιτόκια, που σημαίνει ότι είναι κάτω από το μηδέν όταν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της εταιρείας.

«Καθώς ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων γυρίζει – η Χιλή και η Βραζιλία έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια – οι επενδυτές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες διακρίσεις δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στους κινδύνους των ηλεκτρονικών καταστημάτων, ιδιαίτερα εάν η παγκόσμια αποστροφή κινδύνου και η ανάπτυξη εξασθενήσουν», έγραψαν σε έκθεσή τους την Παρασκευή οι οικονομολόγοι της Nomura στη Σιγκαπούρη, Robert Subbaraman και Si Ying Toh.

Παρόλο που η Τουρκία και η Σρι Λάνκα γνώρισαν ήδη πρόσφατα κρίσεις, οι οικονομολόγοι της Nomura είπαν ότι το μοντέλο Damocles σηματοδοτεί ότι «δεν έχουν βγει ακόμη από το δάσος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.