ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FCXM: Πιθανή ανάκαμψη στο δολάριο και το γεν με τις αγορές να προβληματίζονται για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ

11:05 - 14 Ιαν 2013 | Νομίσματα
Πτωτικά δολάριο και γεν μετά την άνοδο των ασιατικών μετοχών στον απόηχο των προβλέψεων για το ΑΕΠ στην Κίνα. Πιθανή μεταβολή του επενδυτικού συναισθήματος αφού η προσοχή στρέφεται στο δημοσιονομικό ζήτημα των ΗΠΑ.

Το γεν και το δολάριο υποχώρησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών με τις μετοχές να ενισχύονται. Ο δείκτης μετοχών MSCI Asia Pacific (με εξαίρεση την Ιαπωνία όπου οι αγορές ήταν κλειστές σήμερα), κέρδισε 0,3%. Οι κινεζικές μετοχές ήταν αυτές που οδήγησαν την άνοδο μετά τη βελτίωση των προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα με την ανακοίνωση του ΑΕΠ δ' τριμήνου να αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή.
Τα futures του S&P 500 δείχνουν άνοδο. Η διάρκεια της ανόδου φαίνεται «ύποπτη», ωστόσο, εν μέσω απουσίας σημαντικών καταλυτών ικανών να διατηρήσουν την ανοδική ορμή. Το ημερολόγιο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ είναι «ήρεμο» με την αναμενόμενη μικρή βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη να είναι η μοναδική σημαντική ανακοίνωση. Επίσης, δεν περιμένουμε ανακοίνωση σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων.
Οι προσδοκίες για την κινεζική ανάπτυξη δεν αποτελούν αξιόπιστο καταλύτη για τη διατήρηση της αισιοδοξίας. Πράγματι, οι πρόσφατες οικονομικές ανακοινώσεις έχουν επισκιάσει την εξίσου πρόσφατη σταθεροποίηση στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και οι τιμές των assets έχουν αντιδράσει αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πραγματική ανοδική έκπληξη στους ρυθμούς της ανάπτυξης ώστε να τροφοδοτηθεί μια άνοδος πέρα από αυτή που έχει ήδη προεξοφληθεί.
Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή στις αγορές είναι σε ποιο βαθμό το δημοσιονομικό ζήτημα των ΗΠΑ θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη. Τα εμπόδια από την αύξηση της φορολογίας είναι σχετικά ήπια αν συγκριθούν με την κατάσταση που θα επικρατούσε αν δεν είχε επιτευχθεί προσωρινή συμφωνία για το fiscal cliff. Ωστόσο, το κομμάτι των δαπανών παραμένει συγκεχυμένο όσον αφορά στο όριο δανεισμού των ΗΠΑ.
Αν σκεφτούμε τον κίνδυνο που προκαλεί στην παγκόσμια ανάπτυξη μια σημαντική μείωση των δαπανών σε ένα περιβάλλον ύφεσης της Ευρωζώνης, θα μπορούσαμε να έχουμε μια διορθωτική αποστροφή ρίσκου στις αγορές. Οι τοποθετήσεις φαίνεται ότι ενισχύουν το εν λόγω σενάριο αφού ο S&P 500 έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 4 μηνών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.