ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι bitcoin-Οι κορυφαίες περιουσίες σε κρυπτονομίσματα Κύριο

08:46 - 23 Δεκ 2021 | Νομίσματα
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι bitcoin-Οι κορυφαίες περιουσίες σε κρυπτονομίσματα
Αρκετοί από τους αρχικούς αγοραστές bitcoin λογικά έχουν καταλήξει να είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στις κρύπτο-αγορές. Με αυτό το σκεπτικό, αρκετοί ακόμα έχουν προωθήσει μία στρατηγική του να περιμένουν για μελλοντικά κέρδη, ή «hodling», όπως αναφέρεται στο λεξιλόγιο των υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων.

Ένας ανώνυμος λογαριασμός bitcoin που ξεκίνησε να αγοράζει νομίσματα τον Μάρτιο του 2011 -και δεν έχει πουλήσει ποτέ κανένα- έχει πλέον μία περιουσία $4.8 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα BitInfoCharts.

Ένα άρθρο από την Εθνική Υπηρεσία Οικονομικής Έρευνας των ΗΠΑ υπολόγισε ότι οι κορυφαίοι 1000 επενδυτές bitcoin ελέγχουν περίπου τρία εκατομμύρια bitcoin ή σχεδόν το ένα έβδομο από την παγκόσμια δυνητική προμήθεια του κρυπτονομίσματος. Μόνο μερικοί από αυτούς τους κατόχους έχουν αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Οι δίδυμοι αδελφοί, Cameron και Tyler Winklevoss, που είναι γνωστοί επειδή έχασαν την νομική διαμάχη με τον Mark Zuckerberg σχετικά με την ιδέα πίσω από το Facebook, αγόρασαν 120,000 bitcoin το 2012 τα οποία αξίζουν περίπου $5.5 δισεκατομμύρια τώρα.

Σε μία δημοπρασία το 2014, όπου οι Marshals των ΗΠΑ πήραν από το σκοτεινό δίκτυο Silk Road 29,655 bitcoin,  ο Tim Draper, κέρδισε τους άλλους πλειοδότες και αγόρασε τα bitcoin τα οποία θα αξίζουν πλέον $1.34 δισεκατομμύρια. Ο Draper δεν έχει αποκαλύψει πόσα έδωσε στην δημοπρασία τότε, ωστόσο, οι Marshals είχαν βάλει την αξία τους στα περίπου $18 εκατομμύρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού MicroStrategy, Michael Saylor, είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει 17,732 bitcoin σε μία μέση τιμή μικρότερη από $10,000. Αυτά, θα έχουν πλέον αξία λίγο λιγότερο από $1 δισεκατομμύριο.

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα κρυπτονομίσματα που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά κάποιοι.

Για παράδειγμα, οι ιδρυτές πιο νέων blockchain, όπως αυτό του Ethereum, έχουν μεγάλες περιουσίες. Ο Vitalik Buterin, ο δημιουργός του Ethereum έχει ακουστεί ότι πήρε 553,000 ether από μία αρχική δωρεά που δημιουργήθηκε από τους συν-ιδρυτές, τα οποία θα άξιζαν τώρα περίπου $2.1 δισεκατομμύρια.

Οι ομάδες πίσω από διάφορα κρυπτονομίσματα που θέλουν να ανταγωνιστούν το Ethereum έχουν υιοθετήσει μία αντίστοιχη στρατηγική και επιβραβεύουν τους εαυτούς τους με μεγάλα ποσά των κρυπτονομισμάτων τους.

Το Binance Coin, το οποίο είναι το νόμισμα που σχετίζεται με το Binance Smart Chain, έχει πλέον μία κεφαλαιοποίηση ύψους $100 δισεκατομμυρίων μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η ομάδα που το ίδρυσε, επιβραβεύτηκε με το 40% της συνολικής προμήθειας του νομίσματος.

Το Solana, ένα νόμισμα που έχει χαρακτηριστεί ως εναλλακτική του Ethereum, πούλησε το 13% της συνολικής προμήθειας του νομίσματος στους ιδρυτές του, στα 20 λεπτά το κάθε νόμισμα. Αυτή την στιγμή, αυτά τα νομίσματα αξίζουν περίπου $13 δισεκατομμύρια.

Κάποιοι αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσο αυτές οι διανομές είναι δίκαιες καθώς υποστηρίζουν ότι αντικρούουν την αποκεντρωμένη φύση των δικτύων των κρυπτονομισμάτων.

“Αυτές οι κατανομές θα ήταν λογικές αν μιλούσαμε για εταιρείες – εκεί δεν είναι τρελό να δούμε τόσο μεγάλη ιδιοκτησία. Αλλά όταν χτίζεις συστήματα που είναι υποτίθεται πιο δημοκρατικά, έτσι δεν γίνονται απλά δημοκρατικά” είπε ένας αναλυτής.

Ποιος έχει βγάλει τα περισσότερα χρήματα από εταιρείες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα;

Ο συν-ιδρυτής της εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, Coinbase, Brian Armstrong, είναι ο πιο πλούσιος ιδρυτής εταιρείας δημόσιων κρύπτο-υπηρεσιών. Ο Armstrong έχει πάνω από 36 εκατομμύρια μετοχές στην εταιρεία που αξίζουν πάνω από $12 δισεκατομμύρια. Πούλησε μετοχές αξίας $290 εκατομμυρίων την μέρα που το Coinbase καταχωρήθηκε άμεσα, μία εναλλακτική της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς. Ο άλλος συν-ιδρυτής του Coinbase, Fred Ehrsam, έχει μετοχές αξίας $3.8 δισεκατομμυρίων.

Άλλοι ιδρυτές start-up κρυπτονομισμάτων που έχουν μεγάλα μερίδια στις εταιρείες τους μπορεί να έχουν περιουσίες δισεκατομμυρίων. Για παράδειγμα, ο ιδρυτής της υπηρεσίας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX, Sam Bankman-Fried, υπολογίζεται ότι αξίζει $22.5 δισεκατομμύρια.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καθορίσουμε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων;

Οι μεγάλοι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων συνήθως δεν συζητάνε για τις ιδιοκτησίες τους γιατί φοβούνται το hacking, την φορολογία και άλλα ρίσκα.

“Πιστεύω ότι όποιος ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα είναι σίγουρα διστακτικός και μη πρόθυμος να μοιραστεί τίποτα”, είπε ο Barry Silbert, o ιδρυτής του Digital Currency Group, μίας εταιρείας με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία η οποία έχει αξία περίπου $10 δισεκατομμύρια.

Ενώ τα blockchain κάνουν πιο εύκολο να ανιχνεύεις την ροή των κρυπτονομισμάτων, κρύβουν την ταυτότητα των ιδιοκτητών τους.

Πόσο εύκολα μπορούν να γίνουν αυτά τα μερίδια μετρητά;

Η ασταθής και συγκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων, σημαίνει ότι πολλές μεγάλες αγορές και πωλήσεις μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στην αγορά. Κάποια start-up έχουν προσπαθήσει να λύσουν αυτό το πρόβλημα λειτουργώντας ως ενδιάμεσοι που καθοδηγούν τις «παραγγελίες» σε διάφορους «χώρους» που προσφέρουν την καλύτερη τιμή.

Οι μεγάλες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων συγκεντρώνουν και πολλές αντιδράσεις από άλλους επενδυτές λόγω της επιρροής που έχουν στην αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.