ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: Τα κρυπτονομίσματα πιθανοί νικητές σε ενδεχόμενη ύφεση

07:51 - 19 Απρ 2022 | Νομίσματα
BofA: Τα κρυπτονομίσματα πιθανοί νικητές σε ενδεχόμενη ύφεση
Η Bank of America προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Federal Reserve θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση, αλλά τα κρυπτονομίσματα έχουν τα φόντα να αναδειχθούν νικητές.

Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA, Μάικλ Χάρτνετ, επεσήμανε ότι το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να τα πάνε πολύ καλύτερα από τα ομόλογα και τις μετοχές εν μέσω πιθανής ύφεσης, στην οποία θα μπορούσε να οδηγήσει η νέα νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Έπειτα από χρόνια προσπαθειών για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας μέσω της ενισχυμένης επέκτασης του ισολογισμού της, ο οποίος τώρα είναι περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, η Fed άλλαξε... ρότα στις αρχές του 2022, συσφίγγοντας τη νομισματική πολιτική της.

Οι οικονομικοί αναλυτές της BofA επισημαίνουν ότι «η μακροοικονομική εικόνα επιδεινώνεται γρήγορα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου».

Χρησιμοποιώντας έντονες λέξεις όπως «επιδείνωση-σοκ του πληθωρισμού, το σοκ των επιτοκίων μόλις ξεκινά, σοκ ύφεσης έρχεται», ο Χάρτνετ προειδοποίησε τους πελάτες των τραπεζών ότι τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα αντιμετωπίσουν τεράστια αστάθεια. Ωστόσο, ορισμένα, όπως τα ομόλογα και οι μετοχές, θα έχουν χαμηλότερη απόδοση από ό,τι άλλα.

Αντίθετα, η τράπεζα υποστήριξε ότι άλλα στοιχεία θα βγουν στο προσκήνιο εν μέσω της πιθανής ύφεσης: μετρητά, εμπορεύματα και – κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον - τα κρυπτονομίσματα.

Γιατί τα κρυπτονομίσματα;

Για όσους παρακολουθούν τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και τη γενική προσέγγιση της Wall Street προς αυτήν, το να δουν την BofA να επιλέγει ψηφιακά στοιχεία ως πιθανούς «νικητές» θα μπορούσε να αποτελέσει έκπληξη. Άλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η BofA, μαζί με αμέτρητους άλλους τραπεζικούς οργανισμούς, επέκριναν το Βitcoin και ολόκληρη τη σχετική αγορά.

Έκτοτε, όμως, πολλοί από αυτούς άλλαξαν γνώμη: JPMorgan, Goldman Sachs, Citigroup και τώρα η BofA.

Έπειτα από χρόνια που απαξίωνε τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, η BofA υποστήριξε τον Μάρτιο του 2021 ότι το Βitcoin είναι εξαιρετικά ασταθές, καθιστώντας το «μη πρακτικό ως μέσο αποθήκευσης πλούτου ή μέσο πληρωμών».

Το καλοκαίρι του 2021, όμως, υπήρξαν αναφορές ότι η τράπεζα είχε δημιουργήσει μια ερευνητική ομάδα για τα κρυπτονομίσματα. Μερικές ημέρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι η BofA είχε ξεκινήσει μια υπηρεσία διαπραγμάτευσης συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin.

Η «στροφή» της τράπεζας έγινε πλέον ξεκάθαρη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν οι ερευνητές της χαρακτήρισαν το Bitcoin «σημαντικό» και αναφέρθηκαν σε ολόκληρο τον κλάδο ως «πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.