ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μαύρη» πρόβλεψη για το Bitcoin: Μπορεί να πέσει στα $14.000 Κύριο

08:00 - 26 Σεπ 2022 | Νομίσματα
«Μαύρη» πρόβλεψη για το Bitcoin: Μπορεί να πέσει στα $14.000
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν διάγει εδώ και καιρό την καλύτερή της περίοδο και το Bitcoin δεν αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα, βετεράνος αναλυτής της αγοράς κάνει μια άκρως ανησυχητική πρόβλεψη για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, προβλέποντας ότι μπορεί να πέσει και στα 14.000 δολάρια.

Ο Νίκολας Μέρτεν, ιδρυτής της DataDash, αναφέρει τόσο τεχνικούς όσο και μακροοικονομικούς παράγοντες γι’ αυτή την πιθανή κατρακύλα, συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη που αποκαλεί «απολύτως καταδικαστικό» για την τιμή του Bitcoin.

Ο Μέρτεν επισημαίνει ότι ο κινητός μέσος όρος 200 εβδομάδων του Bitcoin (WMA) έχει μετατραπεί σε επίπεδο αντίστασης στις τιμές, παρά σε υποστήριξη. Το πρωτεύον κρυπτονόμισμα παρέμεινε σχεδόν πάντα πάνω από τον μέσο όρο καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, με σπάνιες καταβάσεις κάτω από αυτό να σηματοδοτούν κυκλικά χαμηλά.

Ωστόσο, η αγορά του Bitcoin, αλλά και ευρύτερα αυτή των κρυπτονομισμάτων έπεσαν κάτω από αυτό το επίπεδο κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της αγοράς κρυπτογράφησης τον Ιούνιο, που είδε το Bitcoin να βυθίζεται στα 17.600 δολάρια. Έκτοτε κυμάνθηκε περί τα 20.000 δολάρια, λίγο κάτω από το 200 WMA των 23.000 δολαρίων περίπου.

Δεδομένης της αδυναμίας του να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, ο αναλυτής ισχυρίζεται ότι το Bitcoin βρίσκεται τώρα σε «αχαρτογράφητη περιοχή».

«Δεν έχουμε δει ποτέ αυτές τις συνθήκες για το Bitcoin», είπε. «Συνήθως η τιμή σπάει κάτω από τους εβδομαδιαίους κινητούς μέσους όρους και τα ράλι έξω από αυτούς», συμπλήρωσε.

Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρόσφατη κίνηση τιμών του Bitcoin πιθανότατα σηματοδοτεί «το τέλος μιας δεκαετίας ανοδικής αγοράς» που έχει βιώσει το Bitcoin σε όλη του τη ζωή, παράλληλα με τις μετοχές. Ως εκ τούτου, υποψιάζεται ότι μπορεί να μην είναι πλέον ένα πρωτοκλασάτο περιουσιακό στοιχείο σε σύγκριση με άλλα εμπορεύματα και μετοχές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, το επόμενο χαμηλό του κρυπτονομίσματος θα μπορούσε να είναι κοντά στα 14.000 δολάρια. Αυτό θα σήμαινε πτώση 80% από το υψηλό όλων των εποχών, παρόμοια με τις προηγούμενες bear markets.

«Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να ζητήσουμε σε αυτό το σημείο», λέει ο Μέρτεν, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας ακόμη πιο απότομης πτώσης στα 10.000 δολάρια.

Απαισιόδοξος και για το Merge, «βαρίδι» τα μάκρο

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συγχώνευση (Merge) του Ethereum, ο Μέρτεν χαρακτηρίζει την αναβάθμιση «ένα ξεκάθαρο γεγονός «αγοράστε το hype, πουλήστε τα νέα». Μάλιστα, αναμένει ότι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα θα επανεξετάσει το επίπεδο των 800 έως 1000 δολαρίων και πιθανώς ακόμα χαμηλότερο.

Σε πιθανές πτώσεις συμβάλλει η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια, όπου αποφάσισε νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης. Η επιθετική νομισματική πολιτική οδήγησε σε σημαντικές απώλειες μετοχές και κρυπτονομίσματα καθ' όλη τη διάρκεια του 2022.

Έχει επίσης δημιουργήσει υψηλότερο κόστος στέγασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων ξαφνικών αυξήσεων στα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου. Προκάλεσε επίσης τις αποδόσεις των 2ετών ομολόγων του Δημοσίου να αντιστρέψουν αυτές των 10ετών και 30ετών ισοδυνάμων τους.

Παρά τους πιθανούς κινδύνους για την οικονομία, ο Μέρτεν δεν αναμένει από την κεντρική τράπεζα να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να καταστείλει αποφασιστικά τον πληθωρισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.