ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πιέσεις… φρένου στη Fed ανεβάζουν τα κρυπτονομίσματα

14:33 - 04 Οκτ 2022 | Νομίσματα
Οι πιέσεις… φρένου στη Fed ανεβάζουν τα κρυπτονομίσματα
Στα «πράσινα» κινούνται την Τρίτη (4/10) τα κυριότερα βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονομίσματα,με το Bitcoin να… φλερτάρει με τα 20.000 δολάρια.

Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα συνεχίζει να χτίζει ανοδική δυναμική, ελπίζοντας ότι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης θα αναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χαλαρώσει την επιθετική πολιτική της.

Τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ εξαπέλυσε επίθεση στη Fed και στις κεντρικές τράπεζες γενικότερα, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση και συνεπώς θα πρέπει να χαλαρώσουν.

 Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η Fed θα εγκαταλείψει ή θα επιβραδύνει δραματικά τη λεγόμενη σύσφιξη της ρευστότητας σύντομα και αναμένουν ανανεωμένη ισχύ του δολαρίου.

Το Bitcoin έφτασε στο υψηλό των 20.150 δολαρίων πριν υποχωρήσει, την ώρα που ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλό εννέα ημερών (11), έχοντας φτάσει στο υψηλό δύο δεκαετιών στα 114,77 στις 28 Σεπτεμβρίου.

Οι προσδοκίες ότι η Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα επιβραδύνουν τη σύσφιξη κυρίευσαν την αγορά την περασμένη εβδομάδα αφού η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ευρέως γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση, για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Αυτό που έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν ένα πρότυπο για το τι είναι πιθανό να κάνουν οι άλλοι», δήλωσε στο Bloomberg ο Εντ Γιαρντένι, πρόεδρος της Yardeni Research.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κεφαλαίων της Fed δείχνουν ότι οι επενδυτές περιμένουν και πάλι μειώσεις επιτοκίων από τον Μάιο του 2023. Και ενώ η αγορά εξακολουθεί να βλέπει μεγάλες πιθανότητες για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, η πιθανότητα για την κορύφωση των επιτοκίων έχει μειωθεί σε 4,4% από 4,75%.

Ωστόσο, οι αναλυτές της ING πιστεύουν ότι η μάχη των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού απέχει πολύ από την κορύφωση.

Ενώ ορισμένοι ομιλητές της Fed εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για τις δευτερογενείς επιπτώσεις ενός ισχυρότερου δολαρίου, οι αναλυτές της ING είναι της γνώμης ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν δικαιολογούν αλλαγή.

Ο επικεφαλής στρατηγικής FX της Swedbank Άντερς Έκλοφ δήλωσε ότι το πρόσφατο ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου είναι κυρίως συνάρτηση της παρέμβασης της BOE και μπορεί να υποχωρήσει.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το Bitcoin ενισχύεται 3,72% στα 19.917,73 δολάρια, ενώ το Ethereum κερδίζει 3,90% στα 1.345,61  δολάρια.

Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana καταγράφει άνοδο 3,52% στα 33,54 δολάρια, ενώ το Cardano σημειώνει κέρδη 2,38% στο 0,431628 δολάριο.

Το Polkadot ενισχύεται 2,60% στα 6,43 δολάρια, το Dogecoin κινείται ανοδικά 0,94% στο 0,060641 δολάριο και το Shiba Inu ενισχύεται 0,85% στο 0,000011 δολάριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.