ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα fan tokens παίζουν… μπάλα στα γήπεδα του Κατάρ Κύριο

11:41 - 04 Δεκ 2022 | Νομίσματα
Τα fan tokens παίζουν… μπάλα στα γήπεδα του Κατάρ
Τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων παγκοσμίως είναι στραμμένα αυτή την περίοδο στο Κατάρ λόγω της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά η αθλητική δεν είναι η μοναδική βιομηχανία που επηρεάζεται. Κατακόρυφα από τις 20 Νοεμβρίου που έγινε η πρώτη σέντρα έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον για τα fan tokens, που συνήθως συνδέονται με ομάδες.

Σύμφωνα με την Kaiko, εταιρεία κρυπτογράφησης με έδρα το Παρίσι, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών για αυτά τα tokens αυξήθηκε σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο από 32 εκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα.

«Έχουμε, λοιπόν, 10πλάσια αύξηση του όγκου, η οποία είναι τεράστια για αυτού του είδους tokens», δήλωσε η ερευνήτρια Ντεσισλάβα Ομπέρ.

Για ορισμένους αγοραστές, αυτά τα tokens προσφέρουν την ευκαιρία να δεθούν περισσότερο με την ομάδα τους και να κερδίσουν προνόμια, όπως την ευκαιρία να κερδίσουν βραβεία και να ψηφίσουν τραγούδια που παίζονται σε αγώνες. Για άλλους, τα εν λόγω εμπορεύσιμα νομίσματα παρέχουν μια νέα επενδυτική ευκαιρία.

Παράλογοι συσχετισμοί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, βέβαια, η σχέση μεταξύ των ασταθών τιμών των fan tokens και των πραγματικών γεγονότων, που δεν εξηγείται πάντα λογικά.

Το token της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι υποχώρησε 25% στα 5,26 δολάρια μετά την ήττα-σοκ της ομάδας από τη Σαουδική Αραβία στον πρώτο αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, έχει μειωθεί ακόμη 22% από τότε που η επόμενη νίκη της ομάδας επί του Μεξικού έφερε… ανακούφιση στις τάξεις των οπαδών της.

Το token της Πορτογαλίας του Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε ράλι 119% στα 7 δολάρια τις 10 ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, αλλά στη συνέχεια έχασε σχεδόν τη μισή αξία του, παρόλο που οι Ίβηρες ήταν αήττητοι και στην κορυφή του ομίλου τους μέχρι το ματς με την Ουρουγουάη τη Δευτέρα, η νίκη επί της οποίας τους έφερε στη φάση των νοκ-άουτ.

Ομοίως και σε επίπεδο συλλόγων, το token της Άρσεναλ έχει πέσει 12,5% από την αρχή της σεζόν στο 1,68 δολάριο, παρά την εξαιρετική πορεία της και παρουσία στην κορυφή της αγγλικής Premier League.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως επισημαίνει το Reuters, η ευρύτερη δυσφορία στην αγορά κρυπτονομισμάτων ευθύνεται εν μέρει για τις μειώσεις των τιμών, καθώς οι επενδυτές δεν δείχνουν διάθεση για ρίσκο.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς για fan coins εκτινάχθηκε στα 401 εκατομμύρια δολάρια το εναρκτήριο Σαββατοκύριακο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από 256 εκατομμύρια δολάρια περίπου 10 ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko, αλλά έκτοτε έχει πέσει ξανά κάτω από τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Σίντχαρθ Τζάισβαλ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sportzchain, η οποία εκδίδει κυρίως tokens για την ασιατική αγορά, είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγοράζουν τα εν λόγω νομίσματα με βασικό στόχο να βγάλουν χρήματα.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εργαλείο, διαθέσιμο στο blockchain που μπορεί εύκολα να διαπραγματευτεί στο μέλλον, επομένως υπάρχει μια οικονομική χροιά που συνδέεται με αυτό.

Αλλά δεν πρέπει ποτέ να αγοράζετε ένα fan token αποσκοπώντας πρωτίστως στη δημιουργία κέρδους», εξήγησε.

Μια αγορά με σκαμπανεβάσματα

H Socios, την οποία προωθεί ο Μέσι, είναι ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτό το κομμάτι της βιομηχανίας κρυπτογράφησης. Διευκολύνει τις συναλλαγές των περισσότερων fan coins, περιγράφοντας την αγορά τέτοιων tokens ως συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης με αποκλειστικά προνόμια και βραβεία.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο έχουν κυκλοφορήσει tokens που υποστηρίζονται από τη Socios, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μάντσεστερ Σίτι, η Ίντερ και η Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς και οι εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας και της Αργεντινής, με κεφαλαιοποίηση που κυμαίνεται από περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια έως 21 εκατομμύρια δολάρια.

Οι όγκοι συναλλαγών για το συνδεδεμένο με τη Socios token Chilliz, το οποίο οι χρήστες αγοράζουν για να ανταλλάξουν με tokens της ομάδας τους, έφθασαν σε υψηλό επτά μηνών στις αρχές Νοεμβρίου ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει κατά 40% από αυτή την κορυφή.

Εξετάζοντας την ανάλυση των συναλλαγών του token Chilliz ανά νόμισμα fiat, κυριαρχεί το κορεατικό γουόν με τον συνολικό όγκο του fiat να ξεπερνά το 87% στις αρχές Νοεμβρίου ακολουθούμενο από την τουρκική λίρα, σύμφωνα με στοιχεία της Kaiko.

Η άνοδος της ανάπτυξης στα fan tokens έρχεται σε μια περίοδο αναταραχής στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία συνταράσσεται από την κατάρρευση του μεγάλου χρηματιστηρίου FTX νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Μάλιστα, το Bitcoin υποχώρησε νωρίτερα ακόμα και σε χαμηλό δύο ετών.

Ενώ το φιάσκο της FTX έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη ρύθμισης στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα fan coins - τα οποία ορισμένοι εκδότες λένε ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των χρηστικών tokens - παραμένουν μια γκρίζα ζώνη.

«Τα tokens που δεν προσφέρουν επαρκή χρησιμότητα θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο να υποβληθούν σε κάποιο ρυθμιστικό έλεγχο, γιατί αυτό θα συνεπαγόταν ότι το token είναι μια επένδυση στον εκάστοτε σύλλογο», δήλωσε ο Μάρκος Σωτηρίου, αναλυτής στην εταιρεία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων GlobalBlock.

«Ωστόσο, εάν το token προσφέρει αποκλειστικά προνόμια και εστιάζει στη χρησιμότητα που παρέχει στους θαυμαστές του, τότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ρυθμιστικά ζητήματα».

Η Socios είπε ότι πιστεύει στην ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου για να διασφαλίσει στους φιλάθλους εμπιστοσύνη και διαφάνεια.

Τον Αύγουστο, η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης διαφημίσεων επικύρωσε μια απόφαση κατά της Άρσεναλ σχετικά με δύο διαφημίσεις fan tokens που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του συλλόγου και στο Facebook που έκρινε ότι ήταν παραπλανητικές και ανεύθυνες, αν και ο σύλλογος το αρνήθηκε.

Ο Μάρκους Τίλεν, επικεφαλής έρευνας στην πλατφόρμα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Matrixport, είπε ότι το ενδιαφέρον για αυτά τα tokens μεταξύ των οπαδών του ποδοσφαίρου μπορεί να είναι βραχύβιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.