ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυπτονομίσματα: Φτάνουμε στο τέλος της bear market;- Τα ενθαρρυντικά σημάδια

08:29 - 05 Δεκ 2022 | Νομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Φτάνουμε στο τέλος της bear market;- Τα ενθαρρυντικά σημάδια
Η αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε έναν πτωτικό κύκλο για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, ο οποίος είναι απίστευτα παρόμοιος με τους προηγούμενους. Οι ενδείξεις, λοιπόν, είναι ενθαρρυντικές ότι ίσως φτάνουμε στο τέλος του.

Οι bear markets είναι συνήθως παρατεταμένες, αλλά η απότομη πτωτική τάση διαρκεί πραγματικά μόνο ένα χρόνο περίπου.

Η βιομηχανία κρυπτογράφησης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, μόλις πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, τον Νοέμβριο του 2021. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 22 Νοεμβρίου, έφθασε στο χαμηλό του κύκλου, στα 820 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μείωση 73%.

Στην πρόσφατη έκθεσή της «Ahead of the curve», η Arcane Research παρατήρησε ότι αυτή η bear market ταιριάζει πλέον με αυτές του 2014 και του 2018 όσον αφορά τη διάρκεια.

«Η bear market του Bitcoin έχει πλέον διαρκέσει σε χρονικά διαστήματα συγκρίσιμα με τις bear markets του 2014-15 και του 2018», σημειώνεται.

Ωστόσο, στον προηγούμενο κύκλο, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έπεσε κατά 87% από 830 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2018 σε λίγο πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το μέγεθος της τωρινής πτώσης δεν ήταν τόσο μεγάλο παρά την κατάρρευση των Terra/Luna και FTX.

Αυτό που ακολούθησε το χαμηλό του κύκλου ήταν μια μακρά περίοδος αργής συσσώρευσης, κάτι που θα μπορούσαμε να δούμε και τώρα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η τρέχουσα αγορά Bitcoin (όχι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς) έχει διανύσει μια περίοδο 376 ημερών από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο. Το 2018, η περίοδος αυτή ήταν 364 ημέρες και το 2014 διήρκεσε 407 ημέρες.

«Έτσι, ενώ η τρέχουσα διάρκεια πτώσης ήταν σε συγκρίσιμα μήκη με προηγούμενους κύκλους, ο… πάτος τοποθετείται προς το παρόν υψηλότερα», σημειώνεται.

Οι αγορές κατέγραψαν άνοδο περίπου 10% από το τρέχον κατώτατο σημείο της αγοράς την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επιστρέψει, ανεβάζοντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση άνω των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξανά.

Όπως παρατηρείται, άλλωστε, το Bitcoin καταγράφει τετραετείς κύκλους από τα ψηλά στα χαμηλά. Η τελευταία κατώτατη τιμή του παγκοσμίως ήταν τον Δεκέμβριο του 2018 και τώρα φτάσαμε Δεκέμβριο του 2022, άρα συμπληρώσαμε ξανά τα 4 χρόνια.

bearmarketin

Θετική η αλλαγή πλεύσης της Fed

Υπάρχουν όμως και άλλα γεγονότα που δείχνουν προς το τέλος του αρνητικού κύκλου. Η στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε λιγότερο επιθετικά μέτρα θα μπορούσε να σημαίνει χαμηλότερες και λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. Αυτά θα ήταν καλά νέα για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως οι μετοχές τεχνολογίας και τα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν «χτυπηθεί» ιδιαίτερα φέτος.

Το Bitcoin ανέκτησε το επίπεδο των 17.000 δολαρίων και το Ethereum ξεπέρασε τα 1.300 δολάρια, οπότε ίσως έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται μια αλλαγή τάσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.