ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα εγκλήματα με κρυπτονομίσματα κατέγραψαν ρεκόρ το 2022

17:46 - 12 Ιαν 2023 | Νομίσματα
Τα εγκλήματα με κρυπτονομίσματα κατέγραψαν ρεκόρ το 2022
Η παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων κατέγραψε ρεκόρ 20,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, καθώς με τις συναλλαγές εταιρειών που στοχοποιούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις να εκτοξεύονται στα ύψη, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis την Πέμπτη (12/1).

Η αγορά κρυπτονομισμάτων σημείωσε πτώση το 2022, καθώς η όρεξη για ρίσκο μειώθηκε και διάφορες εταιρείες κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν. Οι επενδυτές υπέστησαν μεγάλες απώλειες και οι ρυθμιστικές αρχές ενίσχυσαν τις εκκλήσεις για περισσότερη προστασία των καταναλωτών.

Αν και ο συνολικός όγκος συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα μειώθηκε, η αξία των συναλλαγών που σχετίζονται με παράνομη δραστηριότητα αυξήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, ανέφερε η Chainalysis.

Οι συναλλαγές που σχετίζονται με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 100.000 φορές το 2022 και αποτέλεσαν το 44% της παράνομης δραστηριότητας του περασμένου έτους, αναφέρουν τα ίδια στοιχεία.

Τα κεφάλαια που έλαβε το ρωσικό χρηματιστήριο Garantex, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Απρίλιο, αντιπροσώπευαν «μεγάλο μέρος του παράνομου όγκου του 2022», είπε η Chainalysis, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι «πιθανότατα Ρώσοι χρήστες που χρησιμοποιούν ρωσικό χρηματιστήριο».

Ένας εκπρόσωπος της Chainalysis είπε ότι τα πορτοφόλια επισημαίνονται ως «παράνομα» εάν αποτελούν μέρος μιας οντότητας που υπόκειται σε κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης κυρώσεις πέρυσι στις υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων Blender και Tornado Cash, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν από χάκερ, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, για να ξεπλύνουν έσοδα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα εγκλήματά τους στον κυβερνοχώρο.

Ο όγκος των κλεμμένων κεφαλαίων κρυπτογράφησης αυξήθηκε 7% πέρυσι, αλλά άλλες παράνομες συναλλαγές κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με απάτες, ransomware, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και εμπορία ανθρώπων, σημείωσαν πτώση.

«Η ύφεση της αγοράς μπορεί να είναι ένας λόγος για αυτό», σημείωσε η Chainalysis. «Έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι οι απάτες κρυπτογράφησης, για παράδειγμα, αποφέρουν λιγότερα έσοδα κατά τη διάρκεια των bear markets».

Η Chainalysis είπε ότι η εκτίμηση των 20,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει μόνο τη δραστηριότητα που καταγράφεται στο blockchain και αποκλείει το έγκλημα «εκτός αλυσίδας».

Ο αριθμός εξαιρεί επίσης τα κρυπτονομίσματα που προκύπτουν από εγκλήματα που δεν σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, όπως όταν τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμής στη διακίνηση ναρκωτικών, διευκρίνισε η Chainalysis.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή είναι μια εκτίμηση στο χαμηλότερο όριο, καθώς η μέτρηση για τον όγκο των παράνομων συναλλαγών είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι ο αριθμός για το 2021 αναθεωρήθηκε σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια από 14 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς ανακαλύφθηκαν περισσότερες απάτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.