ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Λίβανος θα υποτιμήσει το νόμισμα του κατά 90%

19:03 - 31 Ιαν 2023 | Νομίσματα
Ο Λίβανος θα υποτιμήσει το νόμισμα του κατά 90%
Μια νέα συναλλαγματική ισοτιμία στις 15.000 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ θα υιοθετήσει ο Λίβανος από την 1η Φεβρουαρίου.

Αυτό δήλωσε σήμερα (31/1) ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, προχωρώντας σε υποτίμηση κατά 90% από την τρέχουσα ισοτιμία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως εξήγησε ο Riad Salameh, παραπάνω αλλαγή θα ισχύει για τις τράπεζες και θα οδηγήσει σε μείωση των ιδίων κεφαλαίων των ιδρυμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας το 2019.

Ο Salameh είπε στο Reuters ότι οι εμπορικές τράπεζες «θα δουν το μέρος των ιδίων κεφαλαίων τους που είναι σε λίρες να μειώνεται μόλις μεταφραστεί σε δολάρια σε 15.000 αντί για 1.500».

Προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία πέντε ετών «για να αποκαταστήσουν τις ζημίες που οφείλονται στην υποτίμηση», σημείωσε.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η μετατόπιση θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία. Εξάλλου, ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται το δολάριο και οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται σύμφωνα με το επιτόκιο της παράλληλης αγοράς.

Ο Salameh τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει την εκπλήρωση αρκετών όρων για να ξεκλειδώσει ένα πρόγραμμα διάσωσης συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.