ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μεγαλοεπενδυτές εμπιστεύονται ξανά το Bitcoin

09:45 - 03 Φεβ 2023 | Νομίσματα
Οι μεγαλοεπενδυτές εμπιστεύονται ξανά το Bitcoin
Οι μεγάλοι επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων έπειτα από έναν μήνα ανοδικής πορείας του Βitcoin.

Τα επενδυτικά προϊόντα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που συχνά ευνοούνται από θεσμικούς επενδυτές, παρουσίασαν εισροές άνω των 117 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της CoinShares.

Το Bitcoin είχε μακράν τη μεγαλύτερη συμβολή, καθώς «ευθύνεται» για τα 116 εκατομμύρια δολάρια από αυτά. Το συνολικό ενεργητικό των υπό διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων κρυπτογράφησης έχει αυξηθεί στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 43% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου, όταν η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX προκάλεσε σοκ στον κλάδο.

«Οι άνθρωποι έχουν σε γενικές γραμμές μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι πριν από έναν μήνα», δήλωσε ο Τζόζεφ Έντουαρντς, σύμβουλος επενδύσεων στην Enigma Securities.

Το Bitcoin έχει εκτοξευθεί σχεδόν κατά 40% τον Ιανουάριο, κλείνοντας την καλύτερη μηνιαία απόδοσή του από τον Οκτώβριο του 2021 και τον δεύτερο καλύτερο Ιανουάριο τα τελευταία 10 χρόνια.

Το ράλι, σε συνδυασμό με μια πιθανώς φωτεινή μακροοικονομική εικόνα, κάνει ορισμένους επενδυτές να ελπίζουν ότι ο… μακρύς χειμώνας των κρυπτονομισμάτων μπορεί τελικά να πλησιάζει στην άνοιξη.

Πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς κατά 0,25% αυτή την εβδομάδα, που θα αποτελέσει τη μικρότερη άνοδο από την έναρξη του κύκλου σύσφιξής της πέρυσι.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι, αν όντως οι προβλέψεις τους για σταδιακό τερματισμό του κύκλου σύσφιξης επιβεβαιωθούν, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει θετική δυναμική στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων για περιουσιακά στοιχεία όπως το Βitcoin.

Ο κίνδυνος παραμονεύει

Οι όγκοι συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα αυξάνονται επίσης, σύμφωνα με την CoinShares, με τους μέσους εβδομαδιαίους όγκους να αυξάνονται κατά 11%, υποδεικνύοντας ότι οι έμποροι επιστρέφουν έπειτα από μήνες μειωμένης δραστηριότητας.

Ωστόσο, το Reuters επισημαίνει ότι ο τομέας της κρυπτογράφησης δεν έχει διαφύγει ακόμα τον… κίνδυνο και η Fed θα μπορούσε να «χαλάσει το πάρτι» αν υιοθετήσει έναν πιο επιθετικό τόνο αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης Fear & Greed του Coinglass για το Βitcoin, όπου το 0 υποδηλώνει ακραίο φόβο και το 100 ακραία απληστία, κυμαίνεται στο 61, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου 2021, όταν το Βitcoin άρχισε να υποχωρεί από την κορύφωσή του.

«Μπορεί να δούμε πτώση τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, αλλά το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η πτώση είναι αμφίβολο», είπε ο Έντουαρντς.

Κυρίαρχο το Bitcoin

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι το τέλος της bear market μπορεί να πλησιάζει, σύμφωνα με αναλυτές στο χρηματιστήριο Bitfinex. «Τα πραγματοποιηθέντα κέρδη και ζημίες για ολόκληρη την αγορά καταγράφηκαν ως θετικά τον Ιανουάριο του 2023 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022. Μια συνέχιση αυτής της τάσης θα σηματοδοτούσε τα τελικά στάδια μιας bear market», ανέφεραν.

Επιπλέον, η «κυριαρχία» ή το μερίδιο του Βitcoin στη συνολική αγορά κρυπτογράφησης κυμάνθηκε γύρω στο 41% αυτόν τον μήνα, επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Οι αναλυτές της Citi είπαν ότι αυτό μιμήθηκε ένα παρόμοιο άλμα στην κυριαρχία του Βitcoin τον Απρίλιο του 2019, όταν ένα ράλι του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος σήμανε το κατώτατο σημείο του κύκλου της αγοράς.

Άλλοι αναλυτές επεσήμαναν ότι οι μετοχές, μια άλλη σχετικά επικίνδυνη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, πιθανότατα θα δώσουν το στίγμα για τις τιμές του Βitcoin την επόμενη εβδομάδα, ιδιαίτερα η απόδοση των τεχνολογικών μετοχών που είναι πιο… ευαίσθητες στα επιτόκια.

Ο συσχετισμός του Bitcoin με τον Nasdaq  είναι στο 0,94, ο υψηλότερος από τον Μάιο του 2022, με το 1 να υποδηλώνει ότι τα δύο κινούνται συγχρονισμένα.

Στα τέλη Νοεμβρίου, το Βitcoin έσπασε τους συσχετισμούς με τις μετοχές και διαπραγματεύτηκε με αρνητική συσχέτιση 0,7.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.