ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι απατεώνες προσαρμόστηκαν και στον «crypto winter»

08:06 - 31 Μαρ 2023 | Νομίσματα
Οι απατεώνες προσαρμόστηκαν και στον «crypto winter»
Οι απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα δεν σταμάτησαν ούτε και εν μέσω του «crypto winter», με τους απατεώνες να καταφέρνουν να προσαρμοστούν και στις συγκεκριμένες συνθήκες αγοράς.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα του διαδικτυακού σεμιναρίου που φιλοξένησε πρόσφατα η εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis, καταγράφοντας τις τάσεις του εγκλήματος που σχετίζεται με τη βιομηχανία της κρυπτογράφησης, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «crypto winter».

Τα δεδομένα που συγκέντρωσε η εταιρεία δείχνουν πώς οι απατεώνες προσαρμόστηκαν στις εξελίξεις και την αστάθεια της αγοράς κρυπτογράφησης.

Όλες οι απάτες εν μέσω της bear market δεν ήταν οι ίδιες, με αυτές που κυριάρχησαν να είναι εκείνες που υπόσχονταν δώρα μέσω giveaways και οι… ρομαντικές, όπου οι απατεώνες πλησίασαν ερωτικά τα θύματά τους για να τους αποσπάσουν χρήματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, Ερικ Ζαρντίν, η καταστροφική κατάρρευση της Terra τον Μάιο του περασμένου έτους ανάγκασε αυτές τις δόλιες οντότητες να αλλάξουν τις στρατηγικές τους.

Η πτώση του αλγοριθμικού stablecoin και η επακόλουθη μετάδοση τρόμαξαν τους επενδυτές που, ως επί το πλείστον, παρέμειναν απρόθυμοι να επενδύσουν σε πρότζεκτ.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτικές απάτες δεν είχαν την επιτυχία που είχαν παλαιότερα όταν η αγορά κατέγραφε ράλι. Όπως εξηγεί η έρευνα, οι απατεώνες αναγκάστηκαν, λοιπόν, να αλλάξουν… τροπάριο και να στραφούν στο να δελεάσουν τα θύματά τους υποσχόμενοι δώρα ή… έρωτα.

«Είναι ενδεικτικό εδώ ότι υπάρχει μια προσαρμογή από την πλευρά των απατεώνων και οι συνθήκες της αγοράς κάνουν τις επενδυτικές απάτες απίθανο να είναι κερδοφόρες. Έτσι δείχνουν να αντικαθιστούν τις τακτικές τους με άλλες απάτες που “χτυπούν” στο συναίσθημα», εξήγησε ο Ζαρντίν.

Μείωση των εσόδων από απάτες

Τα συνολικά έσοδα από απάτες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από σχεδόν 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Τα έσοδα από επιθέσεις ransomware μειώθηκαν επίσης κατά 40,3% σε τουλάχιστον 456,8 εκατομμύρια δολάρια το 2022 από 765,6 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Αυτή η τάση, επισημαίνεται βέβαια, ήταν ενδεικτική της αυξανόμενη απροθυμίας μεταξύ των θυμάτων να πληρώσουν τους χάκερς ransomware, παρά μια μείωση του πραγματικού αριθμού απατών.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.