ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ChatGPT: Τι… περιμένει το Bitcoin μετά το 4ο halving

08:57 - 26 Μαϊ 2023 | Νομίσματα
ChatGPT: Τι… περιμένει το Bitcoin μετά το 4ο halving
Το δίκτυο Bitcoin έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει το τέταρτο halving σε λιγότερο από έναν χρόνο και οι εικασίες για το εάν θα έχει αντίκτυπο στην τιμή του περιουσιακού στοιχείου έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ακολούθησε μια… τρελή πορεία μετά τα τρία προηγούμενα παραδείγματα, με το CryptoPotato να ζητά από το ChatGPT να προβλέψει τι θα γίνει μετά το νέο.

Κατά τη δημιουργία του δικτύου Bitcoin, ο εμπνευστής του, Σατόσι Νακαμότο, ενσωμάτωσε ένα γεγονός που συμβαίνει σε κάθε 210.000 μπλοκ (περίπου κάθε τέσσερα χρόνια) που ουσιαστικά εγγυάται ότι η ετήσια προσφορά του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος θα μειωθεί στο μισό.

Το πρώτο halving μείωσε τις ανταμοιβές ανά μπλοκ για τους miners από 50 BTC σε 25 BTC, το δεύτερο από 25 σε 12,5 και το τρίτο τις οδήγησε στο τρέχον 6,25. Αυτό σημαίνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού του κρυπτονομίσματος είναι κάτω από το 2% και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο καθώς οι ανταμοιβές θα είναι 3,125 BTC μετά το μισό του 2024.

Αν και υπάρχουν ήδη περισσότερα από 19 εκατομμύρια BTC που έχουν εξορυχθεί από το σύνολο των 21 εκατομμυρίων που είναι διαθέσιμα, λόγω halving το τελευταίο Bitcoin θα εξορυχθεί μετά από περισσότερα από 100 χρόνια από τώρα!

Τι συνέβη στα προηγούμενα halvings

Οι βασικοί κανόνες της οικονομίας υπαγορεύουν ότι εάν η προσφορά ενός περιουσιακού στοιχείου μειωθεί ενώ η ζήτηση παραμένει ίδια ή αυξάνεται, η τιμή του θα πρέπει, τουλάχιστον θεωρητικά, να αυξηθεί.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που τα τρία προηγούμενα halvings λειτούργησαν ως καταλύτες για τεράστιες ανοδικές πορείες. Εξετάζοντας τα ιστορικά δεδομένα του Bitcoin, διαπιστώνουμε ότι το περιουσιακό στοιχείο διαπραγματεύτηκε περίπου στα 12 δολάρια τον Νοέμβριο του 2012 (πρώτο halving) και εκτινάχθηκε σχεδόν 100 φορές μέσα σε ένα χρόνο σε σχεδόν 1.000 δολάρια.

Η 9η Ιουλίου 2016 ήταν η ημερομηνία του δεύτερου halving και 1 Bitcoin άξιζε περίπου 670 δολάρια. Ένα χρόνο αργότερα ήταν πάνω από 2.500 δολάρια. Το Bitcoin διαπραγματεύτηκε λίγο λιγότερο από 9.000 δολάρια κατά τη διάρκεια του halving του Μαΐου του 2020 και εκτινάχθηκε στα 69.000 δολάρια μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο. Παρά την κατακόρυφη πτώση τα επόμενα χρόνια, το Bitcoin εξακολουθεί να είναι περίπου 3 φορές υψηλότερα από την τιμή του κατά το τελευταίο halving.

Δεδομένων αυτών των επιδόσεων τιμών, η κοινότητα κρυπτογράφησης συχνά εικάζει ότι η επόμενη ανοδική πορεία του Βitcoin θα πρέπει να ξεκινήσει κάπου μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς το τέταρτο halving έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Οι προβλέψεις του ChatGPT

Στη σχετική ερώτηση του CryptoPotato στο ChatGPT, το εξαιρετικά δημοφιλές chatbot AI ήταν σχετικά προσεκτικό στη διατύπωσή του, απαντώντας ότι δεν έχει «πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο ή τη δυνατότητα να προβλέψει μελλοντικά γεγονότα, όπως η τιμή του Bitcoin».

Σημείωσε επίσης ότι η τιμή του BTC επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως:

-           Ζήτηση της αγοράς

-           Επενδυτικό συναίσθημα

-           Ποσοστά υιοθέτησης

-           Ρυθμιστικές εξελίξεις

-           Τεχνολογικές προόδους

-           Μακροοικονομικές συνθήκες

Ωστόσο, το ChatGPT παραδέχτηκε ότι η τιμή του BTC «έχει δει αυξήσεις και μειώσεις την περίοδο γύρω από το halving».

Και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια του halving, η ανταμοιβή ανά μπλοκ για τους miners μειώνεται, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική προσφοράς του Bitcoin. Η μείωση της προσφοράς, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ζήτηση ή το αυξημένο ενδιαφέρον της αγοράς, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε ανοδικές κινήσεις των τιμών».

Ωστόσο, το chatbot AI προειδοποίησε επίσης ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα γεγονότα δεν είναι ενδεικτικά των μελλοντικών αποτελεσμάτων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.