ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman για τουρκική λίρα:Το πιο ευάλωτο νόμισμα των αναδυόμενων αγορών

10:54 - 10 Μαϊ 2020 | Νομίσματα
Ακόμα χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ, που έπεσε αυτή την εβδομάδα, θα υποχωρήσει η τουρκική λίρα και θα φτάσει σε αχαρτογράφητα νερά, όπως προβλέπει η Goldman Sachs.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διεθνής οίκος προειδοποιεί για την αδυναμία της χώρας να αμυνθεί έναντι εκροών κεφαλαίου και εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, η Goldman Sachs περιμένει ότι το τουρκικό νόμισμα τους επόμενους 12 μήνες θα βρεθεί 14% χαμηλότερα σε ισοτιμία 8,25 λιρών ανά δολάριο. Το ιστορικό χαμηλό της περασμένης εβδομάδας ήταν 7,269 λίρες ανά δολάριο. Πιστεύει ότι θα περάσει το 7,5 τον Αύγουστο, το 7,75 το Νοέμβριο και θα συνεχίσει να κατηφορίζει το 2021. Προειδοποιεί δε, σε επιστολή προς τους πελάτες της ότι «η αναμενόμενη υποτίμηση μπορεί να έρθει περισσότερο εμπροσθοβαρώς».

Ο οίκος υποστηρίζει ότι η λίρα είναι το «πλέον ευάλωτο» από τα βασικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εξαιτίας «σημαντικών εξωτερικών αναγκών χρηματοδότησης, περιορισμένων αποθεμάτων ρευστότητας και πολιτικής αξιοπιστίας».

«Η κρίση της Covid-19 πιθανότατα θα πιέσει περαιτέρω το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεδομένης της εξάρτησης από τις τουριστικές ροές για ξένο συνάλλαγμα, έτσι η χρηματοδότηση από το εξωτερικό θα απαιτήσει είτε φθηνότερη ισοτιμία, είτε υψηλότερα επιτόκια ή και τα δυο», προσθέτει.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.