ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας- Διαπραγματεύεται σε χαμηλό ενός μήνα

14:17 - 22 Απρ 2021 | Νομίσματα
Απώλειες 2,3% καταγράφει σήμερα (22/4) η τουρκική λίρα, η οποία υποχωρεί στις 8,357 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα, ενώ το τουρκικό νόμισμα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η λίρα υποχωρεί ενόψει των νέων εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, αλλά και εξαιτίας της στήριξης από τον Ερντογάν της υψηλού κόστους πολιτικής πωλήσεων συναλλάγματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται το Σαββατοκύριακο να αναγνωρίσει επισήμως τη σφαγή των Αρμενίων από τη Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει κι άλλο τις ήδη κακές σχέσεις των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι αντιμέτωπη με πιέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να λογοδοτήσει για τις πωλήσεις ξένου συναλλάγματος ύψους 128 δισ. δολ. το διάστημα 2019-2020, κίνηση που έπληξε βαριά τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η πολιτική καμπάνια εναντίον του είναι βασισμένη σε ψέματα ενώ είπε ότι μπορεί να συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιου είδους ανορθόδοξες πωλήσεις και στο μέλλον.

«Η νέα εξασθένιση της λίρας είναι εναρμονισμένη με τις ευρύτερες τάσεις στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες ημέρες, αλλά κάθε υποτίμησή της είναι πάντοτε σημαντική, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι καθοριστικό στοιχείο του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία και κάθε φαινομενικά ανώδυνη κίνηση μπορεί να εκκινήσει ένα σπιράλ στην αγορά και να περιπλέξει τα πράγματα», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank για τις αναδυόμενες αγορές.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.