ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογικοί κολοσσοί: Δεν παρέχουμε πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες

06:11 - 07 Ιουν 2013 | Διεθνή
Τεχνολογικοί κολοσσοί: Δεν παρέχουμε πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες
Τεχνολογικές εταιρείες-γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Google, Microsoft, Facebook, YouTube, Skype και Yahoo, δήλωσαν ότι δεν παρέχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές των συστημάτων και των δικτύων τους, διαψεύδοντας δημοσίευμα της Washington Post που υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο πλαίσιο ενός απόρρητου προγράμματος συλλογής δεδομένων.

Σύμφωνα με το Reuters, η Post δημοσίευσε άρθρο υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) και το FBI «έχουν άμεση πρόσβαση στους κεντρικούς διακομιστές 9 κορυφαίων εταιρειών του Διαδικτύου», μέσω ενός άκρως απόρρητου προγράμματος, με την ονομασία PRISM.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες κάνουν «εξαγωγή» ηχητικών δεδομένων, βίντεο, φωτογραφιών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εγγράφων και αρχείων σύνδεσης.

 

Η Google, η μεγαλύτερη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης, ανακοίνωσε ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι είχε αφήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ουδέποτε παρείχε τέτοιου είδους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.Η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει εθελοντικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων και ότι συμμορφώνεται μόνο «με τις διαταγές για αιτήσεις ειδικών λογαριασμών».Ο επικεφαλής του Facebook σε θέματα ασφαλείας, Τζο Σάλιβαν, δήλωσε: «Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους διακομιστές του Facebook. Όταν ζητείται από την εταιρεία να παράσχει δεδομένα ή πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα άτομα, εμείς εξετάζουμε προσεκτικά κάθε τέτοιο αίτημα, συμβουλευόμαστε τους ισχύοντες νόμους και παρέχουμε τις πληροφορίες εφόσον αυτό απαιτείται από το δίκαιο».Παρομοίως, ο εκπρόσωπος της Apple, Στιβ Ντόουλινγκ, δήλωσε: «Δεν έχουμε ακουστά το PRISM. Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους σέρβερ μας και οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία ζητά πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες μας, πρέπει να έχει δικαστική εντολή». Ερωτηθείσα εάν η Apple έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα συλλογής δεδομένων της NSA και του FBI, η εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει.Η Yahoo Inc, ανακοίνωσε ότι δεν παρέχει σε κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους κεντρικούς διακομιστές των συστημάτων ή των δικτύων της, ανέφερε εκπρόσωπος του πόρταλ.

 

PRISMbriefingS2HApr2013_v1_0.pptx

 

 

Big Brother μόνο για μη Αμερικανούς

 

Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω ενός αμερικανικού κυβερνητικού προγράμματος επιτήρησης, που «παρακολουθεί» τους διακομιστές των συστημάτων μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών, έχουν ως «στόχο» μόνο μη αμερικανούς πολίτες που ζουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

 

Ο αμερικανικός νόμος που επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, δεν επιτρέπει την «παρακολούθηση» αμερικανών πολιτών ή προσώπων που διαμένουν στις ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.«Αυτό το πρόγραμμα πήρε πρόσφατα εκ νέου εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο, μετά από εκτεταμένες συζητήσεις και συνεδριάσεις», είπε.«Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω αυτού του προγράμματος αποτελούν τις πιο σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες και χρησιμοποιούνται για την προστασία του έθνους κατά πιθανών απειλών».

 

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε ότι συλλέγει μια τεράστια ποσότητα αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων από τουλάχιστον μια εταιρεία και υπερασπίστηκε την πρακτική αυτή λέγοντας ότι συνιστά "ένα κρίσιμης σημασίας εργαλείο για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές στις ΗΠΑ".

 

Η παραδοχή αυτή γίνεται μετά την δημοσίευση στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Guardian μιας μυστικής δικαστικής εντολής στις ΗΠΑ που αφορά τα αρχεία εκατομμυρίων πελατών της εταιρείας Verizon Communications.Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η δικαστική αυτή εντολή αφορά μόνον στοιχεία όπως ο τηλεφωνικός αριθμός ή η διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης και όχι την ταυτότητα των συνδρομητών ή το περιεχόμενο των τηλεφωνικών κλήσεων.Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν "ένα κρίσιμης σημασίας εργαλείο για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές στις ΗΠΑ", σημείωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

 

"Επιτρέπει στο προσωπικό της αντιτρομοκρατίας να βρίσκει αν γνωστοί ή ύποπτοι τρομοκράτες ήρθαν σε επαφή με άλλα άτομα που μπορεί να εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα ανθρώπους που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

 

Σύμφωνα με την μυστική δικαστική εντολή που εξασφάλισε και δημοσίευσε η Γκάρντιαν, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) συλλέγει τα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων εκατομμυρίων πελατών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Verizon.

 

Η δικαστική εντολή με την επισήμανση "Άκρως Απόρρητο", η οποία εκδόθηκε από το FISC, το ομοσπονδιακό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, υποχρεώνει την Verizon Business Network Services Inc και υπηρεσίες της Verizon Business Services να παραδίδουν ηλεκτρονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων όλων των αρχείων των τηλεφωνικών κλήσεων σε μια "διαρκή, καθημερινή βάση" έως την εκπνοή της εντολής στις 19 Ιουλίου του 2013.

 

Η εντολή αυτή, που φέρει την υπογραφή του δικαστή Ρότζερ Βίνσον και εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του FBI, καλύπτει κάθε τηλεφωνικό αριθμό που κάλεσαν όλοι οι πελάτες, τον τόπο και στοιχεία της οδού διαβίβασης των κλήσεων, μαζί με την διάρκεια και την συχνότητα των κλήσεων, αλλά όχι το περιεχόμενό τους.

 

Ένα ψηφιακό αντίτυπο της εντολής αυτής είναι διαθέσιμο στην διεύθυνση http://r.reuters.com/kap68t.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.