ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκάνδαλο κατασκοπείας: Σε 21 χώρες έχει ζητήσει άσυλο ο Σνόουντεν

09:18 - 02 Ιουλ 2013 | Διεθνή
Σκάνδαλο κατασκοπείας: Σε 21 χώρες έχει ζητήσει άσυλο ο Σνόουντεν
Ο πρώην τεχνικός των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν έχει καταθέσει αιτήσεις για πολιτικό άσυλο σε 21 χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Iσλανδία, ο Iσημερινός, η Κούβα, η Bενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο ιστότoπος WikiLeaks.

Οι αιτήσεις αυτές έγιναν στο όνομα του Σνόουντεν από τη Σάρα Χάρισον, την Βρετανίδα συνεργάτιδα Τζούλιαν Ασάνζ και του WikiLeaks, η οποία συνόδευσε τον Σνόουντεν κατά το ταξίδι του από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου.


«Οι αιτήσεις επιδόθηκαν σε αξιωματούχο του ρωσικού προξενείου στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας αργά χθες το βράδυ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο.

 

snowden-m 1


«Στις αιτήσεις επισημαίνεται ο κίνδυνος δίωξης του κ. Σνόουντεν στις ΗΠΑ και το ρωσικό προξενείο έχει αρχίσει να τις διανέμει στις αντίστοιχες πρεσβείες στη Μόσχα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Η ίδια πηγή αναφέρει πως αιτήσεις για λογαριασμό του Έντουαρντ Σνόουντεν έχουν διατυπωθεί επίσης προς την Αυστρία, την Βολιβία, την Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νικαράγουα, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελβετία.

 

«Ο Ομπάμα πιέζει για να μην μου δοθεί άσυλο»


Ο Σνόουντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, του αρνείται το δικαίωμα για άσυλο.


«Αναφέρεται ότι μετά την υπόσχεσή του να μην πράξει κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος διέταξε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να πιέσει τους ηγέτες εθνών, από τα οποία έχω ζητήσει άσυλο, να μου το αρνηθούν», είπε ο Σνόουντεν σε ανακοίνωση την οποία δημοσίευσε η ιστοσελίδα WikiLeaks, ενώ αναφερόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν τόνισε πως: «Αυτό το είδος εξαπάτησης από ένα παγκόσμιο ηγέτη δεν εκπροσωπεί τη δικαιοσύνη».

 

Barack-Obama-in-Senegal-016


Στην ανακοίνωσή του ο Σνόουντεν κατηγορεί την κυβέρνηση Ομπάμα ότι «χρησιμοποίησε την υπηκοότητα ως όπλο» ενάντια στις προσπάθειές του να αναζητήσει άσυλο. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στις πεποιθήσεις του».


Ο Σνόουντεν έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, με την οποία τον ευχαριστεί για την υποστήριξή του και για την άρνησή του να τον εκδώσει.


Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο Κορέα επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν τού ζήτησε κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου να απορρίψει την αίτηση ασύλου του Σνόουντεν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.