ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο σκαμνί ο καπετάνιος του Costa Concordia

09:59 - 09 Ιουλ 2013 | Διεθνή
Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθεί την Τρίτη ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, για την έναρξη της δίκης του για το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους.



Ο Φραντσέσκο Σκετίνο αντιμετωπίζει κατηγορίες για πολλαπλή ανθρωποκτονία και εγκατάλειψη πλοίου.

Η δίκη του θα πραγματοποιηθεί στο Γκροσέτο, μια πόλη 145 χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη, η οποία βρίσκεται κοντά στον τόπο του ναυαγίου.

Ωστόσο, η έναρξη της δίκης ενδέχεται να επηρεαστεί από την απεργία που έχουν κηρύξει οι δικηγόροι στην Ιταλία. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αναβληθεί για μία εβδομάδα, καθώς την Πέμπτη ξεκινά η απεργία των δικηγόρων.

Στη διάρκεια της χαοτικής εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου, τη νύχτα της 13ης Ιανουαρίου 2012, ο Σκετίνο κατηγορείται ότι εγκατέλειψε το πλοίο πριν από τους 4.200 επιβάτες του και το πλήρωμά του.

Ο Φραντσέσκο Σκετίνο προκάλεσε την πρόσκρουση του Concordia σε βράχο, κοντά στο νησί Τζίλιο, πραγματοποιώντας ένα είδος «χαιρετισμού» στους κατοίκους του νησιού.

Ο καπετάνιος αρνείται τις κατηγορίες και οι δικηγόροι του αναμένεται να ισχυριστούν πως δεν ευθύνεται μόνο ένας άνθρωπος για το δυστύχημα.

Υποστηρίζει ότι το γεγονός πως έπλεε τόσο κοντά στην ακτή, οδήγησε στη σωτηρία περισσότερων ανθρώπων.

Τέσσερα άλλα μέλη του πληρώματος και ο επικεφαλής του τομέα διαχείρισης κρίσεων της Costa Cruises διαπραγματεύονται συμφωνίες, οι οποίες θα κριθούν σε ξεχωριστή ακρόαση μέσα στον Ιούλιο.

Εκτός από τα εκατοντάδες θύματα που ζητούν αποζημιώσεις, οι τοπικές αρχές του Τζίλιο ελπίζουν ότι θα λάβουν τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποζημιωθούν για τα χαμένα έσοδα και για το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση χρόνο στις ακτές του παραμένει το Costa Concordia.

Περισσότεροι από 430 μάρτυρες και 250 ενάγοντες θα κληθούν να καταθέσουν στη διάρκεια της δίκης του καπετάνιου, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 20 ετών εάν κριθεί ένοχος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.